Hlavní obsah

Roubenky odkrývají vánoční svědectví: kynuté těsto považovali lidé za znamení bohatství

V roubenkovém „sídlišti” v Hlinsku lidé o Vánocích zjistí, jak skromně slavili svátky naši předci.

 

Reklama

Jak se slavily Vánoce před 100 nebo 150 lety na Vysočině? Večeře měla až patnáct chodů a děti dostávaly hračky vyrobené z vlašských ořechů.

Článek

Zasněžený areál v Hlinsku je vánoční atmosférou doslova nasycen. Každá z roubených chalup je vyzdobená tak, jak by ji před více než 100 lety vyzdobili naši předkové. A nechybí ani tradiční vánoční pokrmy, z nichž každý měl v minulosti vlastní důvod a symboliku.

Lidé se tady dozvědí, jak se slavil Štědrý večer v době od poloviny 19. století do počátku století dvacátého, a to v malém městě, kterým tehdy Hlinsko bylo.

Zjistí tak, že pro mnoho dětí byla tehdy vánočním dárkem samotná večeře, která byla bohatší než ve dnech všedních. Měla 13 až 15 chodů, ale jídla byla mnohem skromnější než dnes. Večeře zpravidla začínala pojídáním oplatek s medem, o nichž lidé věřili, že jim pomohou zachovat pevné zdraví. Následovala jídla z luštěnin a hub nebo kynutého těsta. Každý z pokrmů měl svůj symbolický význam. Třeba kynuté těsto, tím, jak nabývá na objemu, mělo lidem přinést bohatství.

Pokud už děti nějaké dárky skutečně dostaly, šlo zpravidla o hrst oříšků nebo různé stavbičky vytvořené ze sušeného ovoce, z fíků, ze sušených švestek anebo rozmanité hračky vyrobené z vlašských ořechů.

Reklama

Doporučované