Hlavní obsah

Roudnická firma bude od dubna dodávat až sto tisíc nanorespirátorů

Foto: Seznam Zprávy

Roudnická firma Pardam navyšuje výrobu, spouští nový lis, od května pak další automatickou linku. Ilustrační foto.

Reklama

Roudnický Pardam rozšiřuje výrobu respirátorů, které chrání před nákazou koronavirem. Od dubna spouští novou lisovací formu s až desetinásobnou kapacitou. Státu tak plánuje dodat měsíčně až stovky tisíc kusů ochranných masek.

Článek

„Výroba jede ve třísměnném provozu, nabíráme nové zaměstnance, zároveň s tím vyrábíme zvlášť i materiál s nanovlákennou membránou pro šití roušek do nemocnic,“ řekl Seznam Zprávám Jan Buk, ředitel Pardamu.

Odhaduje, že materiál už pokryl výrobu zhruba tři sta tisíc kusů roušek, například pro nemocnici v jihočeském Písku nebo Roudnici nad Labem.

Za březen vyrobili zhruba osm tisíc roušek. Od dubna plánují razantně zvýšit objem dodávek až na sto tisíc kusů, v květnu pak chtějí spustit do provozu novou automatickou linku.

„Plán je takový, že bychom od května chtěli do skladů Státních hmotných rezerv posílat stovky tisíc kusů respirátorů měsíčně,“ řekl Buk. Firma na kompletaci spolupracuje s chráněnou dílnou v Ústeckém kraji. Dál se věnuje také vývoji nových filtračních materiálů proti nemoci COVID-19.

Nanotechnologická firma Pardam je členem Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Předseda Asociace Jiří Kůs vyzval v otevřeném dopise poslance a senátory, aby podpořili tuzemské firmy a domácí výrobu strategických produktů, jako jsou například právě respirátory nebo ochranné obleky.

„U těchto produktů je třeba ve výběrových řízeních ustanovit jako základní podmínku výrobu na území Česka,“ napsal Jiří Kůs.

Reklama

Doporučované