Hlavní obsah

Rouška, nebo respirátor? Chraňte se před viry efektivně, radí zdravotníci

Foto: Shutterstock.com

Češi během pár dní z některých lékáren vykoupili všechny roušky. Pomohou jim ale před případnou nákazou koronavirem?

Reklama

Před chřipkou i koronavirem, který se však v Česku zatím neobjevil, se můžeme chránit pomocí několika zásad a hygienických návyků. Lidé v nich ale často mají zmatek.

Článek

Přestože se v Česku zatím žádný případ koronaviru nepotvrdil, znepokojení okolo nemoci zaznamenaly lékárny – z některých během pár dnů zcela zmizely ústní roušky i dezinfekční gely.

„Jejich vyšší prodej nemusí nutně souviset jen s koronavirem, ale obecně se sezónou akutních respiračních onemocnění,“ upozorňuje za Českou lékárnickou komoru Lenka Karlíková.

Akutní dýchací potíže včetně chřipky už v Česku dosáhly epidemických hodnot – nemocných je 1865 lidí na 100 tisíc obyvatel. Na koronavirus byly testovány desítky lidí, u žádného z nich se nákaza nepotvrdila. Virus se ale v Číně i za jejími hranicemi dál šíří – nakažených v neděli bylo 14 tisíc, 300 lidí nemoci podlehlo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden ubezpečil, že se zásoby roušek v lékárnách a dalších obchodech znovu obnoví. Distributoři jich na trh v nejbližších dnech dodají minimálně 200 tisíc.

Nošení roušek se jako jeden z nástrojů k zastavení epidemie koronaviru používá zejména v Číně, kde leží epicentrum nákazy ve Wu-chanu.

České Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje, že roušky před nákazou zdravé lidi neochrání. Právě takovou představu přitom řada Čechů má.

„Roušky jsou prospěšné zejména k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou například při chřipce, která je v současné době na vzestupu. Běžné papírové roušky pak chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj,“ vysvětluje ministerstvo na svém webu a odpovídá í na další nejasnosti, které může veřejnost ohledně nákazy mít.

Podle lékárnické komory by lidé měli především vnímat rozdíl mezi rouškou a respirátorem, který obsahuje speciální a vyměnitelný filtr.

„Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou ffp3,“ přibližují lékárníci. Respirátory ffp3 dokážou s téměř stoprocentní spolehlivostí zachytit viry, aerosoly a bakterie. Naopak respirátory nejnižší třídy se obvykle používají při pohybu v prašných prostorách.

Kapesníky a dezinfekce

Nošení roušek a obličejových masek je v některých asijských zemí běžné – lidé se tak často brání před znečištěným ovzduším velkých měst. Pokud jde o ochranu před koronavirem, Světová zdravotnická organizace (WHO) na svých internetových stránkách nošení roušek jako preventivní opatření proti šíření viru nezmiňuje, ale ani od něho výslovně neodrazuje.

České Ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že je třeba se před případnou nákazou koronavirem chránit podobně, jako je tomu při klasickém respiračním onemocnění.

Lidé by se měli vyhýbat zjevně nemocným a dodržovat základní hygienická pravidla – především důkladné umývání rukou. Důležité je také používání dezinfekce, pokud jsme v kontaktu s nakaženými. Nedoporučuje se ani zdržovat v místech s vyšší koncentrací lidí.

„Při odkašlávání není vhodné dávat si ruku před ústa, lepší je kašel tlumit kapesníkem nebo předloktím, zamezíte tak šíření infekce. Podobné pravidlo platí i u kýchání. Hygienická pravidla je vhodné dodržovat také v místech s vysokou koncentrací lidí a v dopravních prostředcích. Při udržování čistoty bychom neměli zapomenout například na pravidelnou povrchovou dezinfekci mobilního telefonu a klávesnice počítače, které mohou být rovněž zdrojem mnoha bakterií a virů,“ dodává k zásadám Česká lékárnická komora.

Pro případ jakýchkoliv dotazů v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru funguje pro veřejnost speciální infolinka Státního zdravotního ústavu na čísle 724 810 106, která je v provozu každý den od 9 do 21 hodin.

Reklama

Doporučované