Hlavní obsah

Rouška za 1200. Takto se vydělává na strachu z koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Sehnat roušku je aktuálně velmi obtížné anebo hodně drahé (ilustrační foto).

Reklama

Kvůli rozmachu koronaviru se zvýšila poptávka po respirátorech s třídou FFP3, které by měly proti novému typu onemocnění člověka částečně chránit.

Článek

Češi v obavách před koronavirem vykoupili roušky. Lékárníci dokonce vydali prohlášení, že vážně nevedou „podpultovky“, a když roušku nebo respirátor FFP3 (který na rozdíl od obyčejné ústenky skutečně před virem chrání) mají, tak ho také prodají. Touhy po ochranných pomůckách tak využívají podnikavci, kteří je stihli nakoupit dříve.

Prodej respirátorů za vyšší cenu probíhá převážně přes aukční portály. Například J. S. (identitu redakce zná, ale nezveřejňuje) prodává respirátory na portálu Aukro.cz za částku 1 199 korun. Seznam Zprávy se ho tak zeptaly, zda není tato částka poněkud přehnaná.

„Jelikož toto jsou poslední kusy a již to nejde jinde koupit, tak ne. Pokud seženete levněji, gratuluji, sám jsem poslední dny obvolával e-shopy a nikdo respirátory již nemá. Některé z e-shopů prodávají respirátory i dráž. Nicméně nikoho nenutím, ať to za tuto cenu kupuje. Až koronavirus dorazí do Česka, bude se prodávat respirátor ještě za dvojnásobek,“ uvedl prodávající.

Foto: Aukro.cz

Ukázka ceny respirátoru na portálu Aukro.cz.

Podobně reaguje další prodejce z aukčního portálu. Ten nabízí respirátor za 1250 korun. „Pokud by byla cena přehnaná, lidé by zboží nekupovali. Pak bych samozřejmě cenu snížil. Dokud kupují, jsem si zcela jistý, že je odpovídající. Z vyšších cen tohoto druhu zboží můžete vinit obrovskou poptávku v důsledku paniky, která mezi lidmi panuje, a krutý nedostatek tohoto zboží, jak v kamenných obchodech, tak i v e-shopech,“ napsal Seznam Zprávám.

Ochranu před virem ale lze pořídit výrazně levněji. Například e-shop Bexamed.cz má stále v nabídce 10 kusů respirátorů za 1 513 korun, takže jeden stojí zhruba 150 korun. I to je ale stále vyšší cena než dříve. Respirátory se daly sehnat i za pouhých 49 korun předtím, než se staly nedostatkovým zbožím.

Jde ale o výjimku. Velké lékárenské řetězce potvrzují, že respirátory nejsou.

„Po prvotní vlně zájem lidí o tyto pomůcky začal opadávat. Nicméně v souvislosti se situací v Itálii nyní opět zaznamenáváme značnou poptávku po všech možných pomůckách, zejména respirátorech, ústenkách a desinfekcích, které jsou v současné době bohužel vyprodané,“ vysvětlila Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

A podobně je tomu u konkurence. „Respirátory ani běžně neprodáváme,“ uvedl Michal Petrov, mluvčí sítě lékáren Dr. Max. „Teď ale uvažujeme o tom, že bychom je naskladnili, protože je po nich velká poptávka. Už jsme oslovili výrobce,“ dodal.

Reklama

Doporučované