Hlavní obsah

Rouškové incidenty v Polsku: zadržený kněz i napadená řidička tramvaje

Foto: Profimedia.cz

Roušky jsou už druhý týden povinné v celém Polsku i na veřejnosti.

Reklama

V Česku od středy platí povinnost nošení roušek i v zastavěných částech obcí. V Polsku si lidé musí chránit dýchací cesty téměř všude v celé zemi už druhý týden. Jak si na opatření zvykli?

Článek

Od našeho zpravodaje z místa.

Povinnost nosit roušky například v MHD, obchodech a dalších vnitřních prostorách se v Polsku od jara vůbec nezrušila. Na roušky ve všech venkovních prostorech si pak Poláci museli zvyknout znovu v celé zemi od 10. října. Pravidlo se řídí koronavirovým semaforem, který už druhý týden svítí ve všech okresech buď žlutě, případně červeně v místech s nejhorší situací.

Roušky jsou povinné na ulicích, hřbitovech, pěších zónách nebo parkovištích. Nosit se naopak nemusí v parcích, v lesích nebo zahradách a na pláži. Zatímco v Česku od středy platí povinné roušky, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému, v Polsku podmínka vzdálenosti neplatí.

Server Prawo.pl kvůli tomu upozorňuje na paradox, že na liduprázdné ulici lidé roušku mít musí, v parku plném lidí ale ne. Kuriozitou je i to, že cyklista jedoucí po ulici roušku mít musí, když ale vjede do parku nebo do lesa, povinnost už pro něj neplatí.

Za nedodržení povinnosti hrozí pokuta až 500 zlotých, tedy kolem 3 000 korun. A policie nařízení vymáhá, jen za neděli udělila přes 3 600 pokut. Podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského se ale situace mění k lepšímu. „Pokud jde o nošení roušek, tak se hodně za poslední měsíc změnilo. Počet skeptiků, kteří nevěřili tomu, že nám mohou roušky skutečně pomoci zbrzdit rozvoj epidemie, se prostě zmenšuje,“ uvedl ministr.

Řidička tramvaje skončila se zlomenou nohou

Absence roušky byla také v posledním týdnu příčinou vážných incidentů. Řidička varšavské tramvaje, která v sobotu upozornila trojici lidí na povinnost zakrývání dýchacích cest v MHD, skončila po napadení se zlomenou nohou. Jednoho opilého pachatele policie zadržela.

Podle mluvčího Varšavských tramvají Macieje Dutkiewicze jsou teď časté hlavně slovní potyčky, případ napadení řidičky je prý první tak drastický případ. Ve Varšavě a dalších městech v červené zóně platí také limity pro počet pasažérů v autobusech a tramvajích: zaplněnost nesmí přesáhnout jednu třetinu. To je ale obzvlášť v dopravní špičce problém, a to i přesto, že dopravní podniky navýšily počet vozů.

Ještě o den dříve před potyčkou v tramvaji zpacifikoval policista po službě společně s dalším cestujícím agresivního muže v metru. Ve stanici metra Świętokrzyska totiž opilý agresivní muž zaútočil na ženu, která ho upozornila na povinnost nošení roušky.

Vzpurný kněz z Poznaně

Policie zasahovala kvůli nedodržování opatření i při bohoslužbě. Kněz v Poznani, který má mimochodem zákaz udělování svátostí a ve svém řádu platí za problémového, v malém pokoji sloužil mši. Problém je v tom, že podle nových omezení musí při náboženských obřadech připadat na jednoho účastníka minimálně 7 metrů čtverečních. Na policejní zásah upozornil deník Gazeta Wyborcza.

Kněze a ministranta, kteří dál pokračovali ve mši, nerespektovali policejní pokyny a odkazovali se na Ježíše Krista, nakonec policisté vyvedli z místnosti násilím. Celý zásah zachytila na mobilní telefon jedna z rozrušených věřících.

Mužům hrozí pokuty od hygieniků a také trestní stíhání. Účastníci mše navíc nerespektovali povinnost zakrývání dýchacích cest, podle kněze totiž maskovaní lidé nemají právo na to, chodit do kostela.

Mimo provoz musí v Polsku kvůli pandemii zůstat také posilovny, fitness centra a bazény. Některá zařízení ale zákazy obcházejí tím, že se transformují na obchod s činkami a posilovacími stroji, které pak lidé za poplatek „zkouší“. Další centra například uvedla, že ve svých provozovnách pořádají náboženská setkání „Církve zdravého těla“.

Reklama

Související témata:

Doporučované