Hlavní obsah
Online

Rouškovné důchodcům? Dejte i vdovcům, rodičům a samoživitelům, chce opozice

Přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání Sněmovny sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Poslanci se poprvé po prázdninách sešli na řádné schůzi. Hlavním bodem programu byl vládní návrh na tzv. rouškovné, tedy jednorázový příspěvek 5 tisíc korun pro seniory. Ten nakonec po bouřlivé debatě prošel do druhého čtení.

- Návrh na poskytnutí příspěvku 5000 korun všem důchodcům Sněmovna zrychleně schvalovat nebude. Opoziční ODS a TOP 09 zablokovaly žádost vlády hlasovat o něm už v dnešním prvním čtení. Znamená to, že předloha zamíří k posouzení do výborů a poslanci k ní budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

- Starostové navrhují vyplatit příspěvek 6 tisíc korun samoživitelům a rodičům, kteří čerpají rodičovský příspěvek. Dopady na rozpočet odhadli poslanci Starostů nejvýše na tři miliardy korun.

- Lidovci zase požadují, aby 2 tisíce korun navíc dostali vdovci a vdovy. Dále chtějí, aby na částku 5 000 korun měli nárok jen ti důchodci, kteří mají podprůměrnou penzi. Ostatní by dostali jen 3 000 korun.

  • Rouškovné prošlo do druhého čtení

    Poslanci poslali návrh na jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun důchodcům do druhého čtení. Nyní se jím budou zabývat výbory.

  • SPD podpoří příspěvek pro důchodce, i když jej má za nesystémový

    Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podpoří ve Sněmovně vládou schválený jednorázový příspěvek pro důchodce 5000 korun. Považuje jej ale za nesystémový, řekl předseda SPD Tomio Okamura. Navrhuje zavedení minimálního důchodu, který by měl představovat částku měsíční hranice příjmové chudoby. Loni činila 11 963 korun, letos bude o něco vyšší. Vláda tento návrh SPD už před více než rokem nepodpořila. „Vláda si neuvědomuje, že jednorázovým příspěvkem vůbec neřeší situaci nízkopříjmových důchodců, protože za důchody do 15 000 korun se nedá vyžít,“ uvedl Okamura. „Vláda raději důchodce udržuje v chudobě, aby se jim pak zalíbila jednorázovou dávkou před volbami,“ dodal.

  • ODS a TOP 09 příspěvek pro důchodce nepodpoří

    Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil, že jeho strana společně s ODS nepodpoří vládní návrh na jednorázový příspěvek. „Jsme současně proti jakémukoliv návrhu pro zrychlené schvalování tohoto zákona,“ uvedl Kalousek.

  • Maláčová: Nejde o populistický krok

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že jednorázový příspěvek je pro ČSSD jednoznačnou prioritou. „Důchody jsou v naší zemi stále nízké…Tento návrh zákona není populistický krok. Je to kompenzace inflace, která v posledních dvanácti měsících roste nevídaným způsobem,“ uvedla Maláčová.

  • Schillerová: Příspěvek má zlepšit situaci důchodců

    Na úvod se slova ujala ministryně financí Alena Schillerová. „Jednorázový příspěvek není dávkou důchodového pojištění. Má zlepšit situaci důchodců,“ řekla ministryně. Dodala, že Česká republika je v dobré ekonomické kondici a očekávané zadlužení na konci roku bude o pět procent nižší, než činil dluh v roce 2013. Slíbila také, že udělá vše proto, aby stát schválený schodek 500 miliard korun nevyčerpal.

  • Sněmovna schválila program, na řadu jde rouškovné

    Sněmovna schválila pořad schůze. Jako první nyní probere bod, který se zabývá jednorázovým příspěvkem 5000 korun všem důchodcům, neboli takzvané rouškovné. Stát by měl na příspěvky podle premiéra Andreje Babiše vydat 15 miliard korun. Starobních důchodů a důchodkyň je 2,41 milionu. Invalidní penzi pobírá asi 419 000 lidí a pozůstalostní 64 000. Opoziční politici mluví o mimořádné podpoře jako o uplácení voličů.

  • Opozice neprosadila ve Sněmovně debatu o koronaviru

    Opozice podle očekávání dnes neprosadila na program schůze Sněmovny debatu o vývoji epidemie koronaviru. Odmítli to podpořit zejména zástupci ANO a ČSSD s pomocí komunistů. Poslanci se s ohledem na rekordní počty případů nemoci covid-19 sešli v polovičním počtu podobně jako na jaře a v souladu s vládními opatřeními používali roušky. Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN požadovali, aby si Sněmovna zkontrolovala plnění úkolů, které uložila vládě v červnu po první vlně epidemie. „Situace je přibližně třikrát horší, než byla v březnu, kdy se kvůli tomu vyhlašoval nouzový stav,“ uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Připomenul, že vláda měla předložit do 4. září zprávu o řešeních a plánovaných opatřeních, což se nestalo.

  • ODS chce odvolat Vojtěcha i obnovit krizový štáb

    Situaci kolem koronavirové epidemie by podle opoziční ODS pomohlo zlepšit odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), obnovení činnosti Ústředního krizového štábu či podpora živnostníků, malých podnikatelů či samoživitelek. Předseda ODS Petr Fiala novinářům řekl, že vláda naprosto promarnila dobu mezi první a druhou vlnou nemoci, kterou dostala k dispozici díky disciplinovanosti občanů. „Premiér bohužel vše vsadil na marketing a rozhodl se, že bude ignorovat rady odborníků. Apeluji na premiéra a vládu, aby okamžitě spustili pětibodový plán krizového řízení, který jsme nazvali jednoduše Krize,“ uvedl Fiala. Do pětibodového seznamu zařadila ODS na první místo výměnu ministra Vojtěcha, dalším je obnovení krizového štábu, po kterém volají i další opoziční strany a vládní ČSSD. ODS požaduje i znásobení kapacit hygienických stanic, aby fungovalo trasování kontaktů nakažených osob.

  • Na programu je 494 bodů

    Poslanci dále jednají o programu následující schůze. Celkově je na programu v tuto chvíli 494 bodů. „Máme historický rekord, kolegyně a kolegové. Takový chaos ve Sněmovně ještě nikdy nebyl,“ okomentoval jednání předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

  • Michálek: Hygiena mi zavolala po devíti dnech

    Poslanci Pirátské strany chtějí na nynějším zasedání dolní komory Parlamentu projednat, jak vláda plní červnová usnesení Sněmovny ke koronaviru. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že řada opatření prosazených do sněmovních usnesení nebyla splněna. Michálek upozornil na situaci, kdy covidem-19 onemocněl jeho pirátský kolega ze Sněmovny František Navrkal. „Já se s ním setkal a trvalo devět dnů, než mě kontaktovala pražská hygienická stanice s tím, že mi nařídili karanténu, která končila následující den. To je opravdu situace, kterou nemůžeme akceptovat,“ řekl.

  • Andrej Babiš se z jednání Sněmovny omluvil

    Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ze schůze Poslanecké sněmovny omluvil z pracovních důvodů, stejně tak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

  • Řešme koronavirus, chce Pekarová

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navrhla, aby Poslanecká sněmovna řešila i aktuální situaci týkající se pandemie koronaviru. „Předstupuji před vás se dvěma novými body. První bod je vývoj situace a to, jak nabývají čísla, je natolik alarmující, že si neumím představit, že bychom se mu nevěnovali i tady v Poslanecké sněmovně. Z premiantů jsme se stali zemí, která má jedny z nejhorších čísel,“ uvedla Pekarová ve Sněmovně. „Vláda strká hlavu do písku. Zmatky panují všude, a proto žádám o zařazení tohoto bodu,“ pokračovala Pekarová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy