Hlavní obsah

Rouškovné rozsekne Schillerová. Dohoda po jednání Babiše s Hamáčkem nepadla

Foto: vlada.cz

O jednorázovém příspěvku pro seniory budou lídři koaličních stran ještě jednat, řekl novinářům Jan Hamáček. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ani jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem nepřineslo rozuzlení, jak to bude s mimořádným bonusem pro seniory. Chtějí takzvané „rouškovné“ ještě probrat s ministryní financí Alenou Schillerovou.

Článek

Ještě před pár hodinami se zdál jednorázový příspěvek pro důchodce – nejčastěji se mluvilo o pěti až šesti tisících korun – jako prakticky daná věc.

Myšlenku jednorázového bonusu pro seniory, pro který se vžilo označení „rouškovné“, podporoval jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V neděli se nápadu zastal i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), když tento výdaj označil za „ustojitelný“.

Na pondělním jednání lídrů koaličních stran, tedy Andreje Babiše a Jana Hamáčka, ovšem k tématu nepřijali žádné finální stanovisko.

„Dohodli jsme se na tom, že je potřeba to nějakým způsobem zasadit do rozpočtového rámce a přípravy rozpočtu na příští rok. Dnes jsme žádný finální závěr neudělali. Ještě se k tomu vrátíme s ministryní financí Schillerovou, protože ona má také svůj pohled na věc, abychom v horizontu týdne tu věc uzavřeli,“ řekl podle ČTK Jan Hamáček novinářům po jednání.

Sám pak případný výdaj obhajoval jako kompenzaci za vyšší životní náklady.

Schillerová v pondělí před jednáním vlády uvedla, že se osobně kloní k jednorázovému příspěvku důchodcům v letošním roce, a to 4000 Kč. Státní pokladnu by to podle ní přišlo na 12 miliard.

Rostou náklady, navýšení je dobré

Jednorázový příspěvek pro seniory původně překvapil i Radu Seniorů ČR. Její předseda Zdeněk Pernes měl s premiérem o růstu penzí jednat minulý týden ve čtvrtek a podle jeho vyjádření o bonus nežádal, ale vítá ho.

„Slibované rouškovné považujeme, s ohledem na výrazné benefity přidělené ekonomicky aktivní části populace, za jednu z forem mezigenerační spravedlnosti,“ řekl Seznam Zprávám Pernes.

„Každé další navýšení je samozřejmě dobré, růst životních nákladů důchodců se v posledních měsících pohybuje meziročně nad čtyřmi procentními body. Navíc spotřební koš důchodců vícenáklady související s covidovou pandemií neobsahuje,“ argumentuje Pernes.

S jednorázovým bonusem jako řešením rostoucích nákladů nesouhlasí ekonom Filip Pertold z ekonomického centra CERGE-EI. Podle něj se mělo přistoupit k systémovější změně.

„Je to problém celého systému, jak se valorizují důchody. Důchodci mají jiný spotřební koš, než je průměr,“ podotýká Filip Pertold, podle kterého by dávalo ekonomicky větší smysl, kdyby se politici zaměřili na podporu rodin s malými dětmi.

„Žádné vysvětlení, které politici dávají, mi nepřijde příliš důvěryhodné,“ shrnuje Pertold.

Bonus pro seniory kritizuje i Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady. „Mám na to negativní názor. Připadá mi to absolutně zbytečné, protože senioři byli jedinou skupinou, která neměla žádnou nejistotu ohledně svého budoucího příjmu,“ tvrdí Zamrazilová.

Je to hra na voliče, hodnotí opozice

Samotný fakt, že se lídři koaličních stran v pondělí nedohodli na jasném postoji k rouškovnému, chápe ekonomický expert ODS Jan Skopeček jako hru na voliče.

„Každý z nich si chce urvat vítězství pro sebe, aby ukázal, že to byl on, kdo vybojoval pro seniory největší příspěvek. Je to čistě motivováno blížícími se krajskými a senátními volbami a ta nedohoda netkví v tom, že by se bavili o možnosti státního rozpočtu a jaká částka je adekvátní k možnostem naší ekonomiky,“ komentuje výsledek jednání Jan Skopeček s odkazem na to, že jde o populistickou vládu.

„Populistické zoufalství vrcholí. Ani sebevětší rouškovné nezakryje neschopnost této vlády v době krize jakkoliv strategicky myslet a plánovat pro příští generace,“ reagoval už o víkendu na záměr poslat seniorům peníze Vít Rakušan ze STAN.

Reklama

Doporučované