Hlavní obsah
Online

New York kvůli novému vzestupu nákazy zavírá státní školy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nejméně 10 000 lidí se sešlo v centru Berlína u Braniborské brány na dnešní demonstraci proti novele zákona o potírání infekčních chorob. Další tisíce lidí se shromáždily na dalších místech metropole. Část kritiků novelu považuje za obdobu zmocňovacího zákona z roku 1933, díky kterému se nacistický vůdce Adolf Hitler mohl chopit neomezené moci.

- Farmaceutická společnost Pfizer tvrdí, že účinnost její vakcíny je „95 %, počínaje 28 dny po první dávce“. Dohnala tak účinnost americké vakcíny Moderna, která se pochlubila téměř totožným výsledkem.

- Město New York kvůli nepříznivému vývoji kolem koronaviru dál zpřísňuje karanténní opatření. Starosta Bill de Blasio dnes oznámil, že od čtvrtka bude v největším školském okrsku ve Spojených státech znovu přerušena prezenční výuka na státních školách.

  • Akcie v USA oslabily, přispěl k tomu nárůst nově nakažených

    Americké akcie dnes oslabily. Nad pozitivními zprávami o vakcínách proti covidu-19 v náladě trhu převážil nárůst počtu nově nakažených koronavirem a zavádění plošných uzávěr.

    Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,16 procenta a uzavřel na 29 438,42 bodu. Širší index S&P 500 se snížil též o 1,16 procenta na 3567,79 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 0,81 procenta na 11 801,60 bodu.

  • New York zavírá státní školy

    Město New York kvůli nepříznivému vývoji kolem koronaviru dál zpřísňuje karanténní opatření. Starosta Bill de Blasio dnes oznámil, že od čtvrtka bude v největším školském okrsku ve Spojených státech znovu přerušena prezenční výuka na státních školách. Agentura AP píše o „bolestivém zvratu“ pro vzdělávací systém osmimilionového města.

    Zdejší žáci se do lavic po odkladech a náročných přípravách hygienických opatření vrátili až na přelomu září a října. Krátce na to začaly opět narůstat denní bilance nákaz koronavirem, přičemž růst se nezastavil ani po přijetí restrikcí namířených na vybrané městské čtvrti. Newyorské úřady už na konci léta avizovaly, že v případě nárůstu míry pozitivity u testů na virus SARS-CoV-2 na tři procenta bude následovat uzavření škol.

  • Francie hlásí 28 383 nových případů

    Francie dnes zaznamenala 28 383 nově infikovaných s covidem-19, oproti předchozímu dni jde o výrazný pokles. V úterý francouzské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 45 522 nových případů. Minulou středu jich bylo necelých 36 000.

    Tlak na francouzský nemocniční systém nadále polevuje. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem klesl za poslední den o 328 na 32 842 a počet nakažených na jednotkách intenzivní péče poklesl za 24 hodin o 79 na nynějších 4775.

  • Na logistiku vakcíny se z aerolinek chystá i Air France-KLM

    Mezi aerolinkami, které se chystají podílet na logistice milionů dávek vakcíny citlivé na teplotu, je i francouzsko-nizozemská skupina Air France-KLM. Slibné vakcíny proti covidu-19 vyvíjené společnostmi Pfizer a Moderna ještě nejsou definitivně schváleny, ale jejich logističtí partneři už přepravu plánují. Schválení amerických a evropských úřadů se dá čekat - půjde-li vše dobře - už v druhé polovině prosince, řekl dnes šéf německé biotechnologické společnosti BioNTech, jež vakcínu vyvíjí s Pfizerem.

    Aerolinky Air France-KLM mají s přepravou léčiv a vakcín při kontrolované teplotě desítky let zkušeností. V následujících dnech chystá zkušební let s atrapou zásilky vakcíny divize KLM ze svého domovského letiště Amsterodam-Schiphol. Úkol komplikuje zadání firem Pfizer a Moderna. Vakcína té prvé se musí přepravovat při teplotě minus 80 stupňů Celsia, druhá pak při minus 20 stupních Celsia.

  • Británie eviduje dalších 529 úmrtí s covidem-19

    Británie dnes zaznamenala 529 úmrtí s onemocněním covid-19 a nákaza koronavirem se v zemi mezitím potvrdila u dalších 19 609 lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Dnešní údaje představují pokles proti úterý, kdy více než 66milionová země hlásila 20 051 nově nakažených a 598 úmrtí s covidem-19.

  • V Norsku zemřelo první dítě s koronavirem

    Norsko dnes oznámilo první úmrtí dítěte s covidem-19 v zemi. „Ve středu zemřelo na nemoc spojenou s covidem dítě hospitalizované v univerzitní nemocnici Haukeland,“ uvedlo na Twitteru zdravotnické zařízení ve městě Bergen na západě Norska. „Dítě trpělo dalším vážným chronickým onemocněním,“ dodala nemocnice bez dalších podrobností o věku či povaze onemocnění zemřelého dítěte.

    Norské zdravotnické úřady dnes oznámily, že v zemi už ve spojitosti s covidem-19 zemřelo 299 nakažených. Od začátku epidemie se v Norsku koronavirem infikovalo nejméně 30 133 lidí.

  • Itálie má 753 úmrtí pacientů s covidem-19, nejvíce od 3. dubna

    Italské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 34 283 nových případů koronaviru za uplynulý den a 753 úmrtí spojených s covidem-19. To je nejvíce od 3. dubna, kdy úřady v době plošné uzávěry ohlásily 766 nově zemřelých. Uvedla to dnes agentura Reuters.

  • FT: Indické hlavní město Dillí čelí třetí vlně epidemie

    Indické hlavní město Dillí čelí třetí vlně epidemie koronaviru. V Dillí, kde žije přibližně 20 milionů lidí, se denní přírůstky zvyšují, ačkoliv údaj za celou Indii klesá, píše dnes list Financial Times. Situaci v hlavním městě zhoršuje silně znečištěné ovzduší a také hinduistické svátky, během kterých se lidé shromažďují ve velkém.

    V hlavním městě bylo v úterý s covidem-19 hospitalizováno přes 9000 lidí. Nemocnice i jednotky intenzivní péče jsou na hraně svých kapacit. Vláda rozhodla, že vyšle lékaře a zdravotní sestry z jiných částí země a nechá posílit kapacitu jednotek intenzivní péče o 300 míst. Nechce ale obnovit přísná karanténní opatření, jež na jaře vedla k zploštění křivky nákazy a také k zlepšení kvality ovzduší. Hlavním důvodem je dopad takových opatření na ekonomiku. Americká investiční banka Goldman Sachs očekává, že letošní hospodářský růst Indie zpomalí o deset procent.

  • Dolar oslabuje. Investoři po zprávách o vakcínách více riskují

    Dolar dnes oslabuje již pátou seanci za sebou. Pozitivní zprávy o vakcínách proti covidu-19 převážily v náladě nad nárůstem nově nakažených koronavirem a ekonomickými omezeními ve Spojených státech a v Evropě. Trh ukázal větší chuť riskovat a posilují měny jako britská libra, novozélandský dolar a norská koruna.

    Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve kolem 18:10 SEČ ztrácel necelých 0,2 procenta na 92,27 bodu. Euro si ve stejnou dobu k dolaru připisovalo 0,1 procenta na 1,1871 USD.

    Vakcína proti covidu-19 vyvíjená společností Pfizer ve spolupráci s firmou BioNTech má podle první sady konečných výsledků z poslední fáze testů účinnost 95 procent a žádné vážné vedlejší účinky.

  • Rusko i Ukrajina zaznamenaly za den dosud nejvíce úmrtí

    Rusko i Ukrajina zaznamenaly za poslední den dosud nejvíce úmrtí v souvislosti s koronavirem. Moskva hlásí 456 zemřelých, Kyjev 256 mrtvých.

  • IIF: Globální dluh kvůli viru stoupne na rekordních 277 bilionů USD

    Globální dluh napříč všemi sektory by měl do konce letošního roku vzrůst na rekordních 277 bilionů USD (6,1 biliardy Kč), protože vlády a firmy dál utrácejí v reakci na pandemii nemoci covid-19. Uvedl to ve své prognóze Institut pro mezinárodní finance (IIF), jehož členy je více než 400 bank a finančních institucí po celém světě.

    Za devět měsíců letošního roku již dluh podle IIF stoupl o 15 bilionů USD na 272 bilionů USD. Vlády, převážně rozvinutých zemí, přitom na tomto růstu měly téměř poloviční podíl.

  • Švédové zpřísňují opatření, ve smysl lockdownu ale i nadále nevěří

    Ještě před měsícem se zdálo, že Švédsko vyjde z druhé vlny koronaviru jako jeden z premiantů. Poslední týdny ale přinesly nárůst počtu nakažených i obětí. I liberální Švédové tak začali zpřísňovat opatření.

    Více v článku:

  • Ve Švédsku zemřelo nejvíc lidí s covidem za tři měsíce

    Švédsko dnes hlásí 96 úmrtí mezi lidmi s covidem-19 za jediný den. To je nejvíce za nejméně tři měsíce, napsala agentura Reuters s odvoláním na statistiky švédského zdravotního úřadu. Dohromady dosud v nejpostiženější severské zemi zemřelo 6321 lidí z celkového počtu téměř 200 000 nakažených.

  • Němečtí zákonodárci přijali novelu zákona o infekčních chorobách

    Spolkový sněm a Spolková rada, tedy obě německé parlamentní komory, dnes ve zrychleném řízení schválily novelu zákona o potírání infekčních chorob. Očekává se, že právní předpis ještě dnes podepíše prezident Frank-Walter Steinmeier. Úprava nově uvádí konkrétní opatření, která mohou úřady v boji s pandemiemi nařídit, a to včetně například povinného nošení roušek.

  • Chorvaté si i přes koronavirus připomněli pád Vukovaru

    Chorvatsko dnes zaznamenalo 3251 nových případů koronaviru a 38 úmrtí spojených s covidem-19 za uplynulý den, informuje agentura AP. I přes setrvalý růst infekcí v zemi se dnes tisíce lidí zúčastnily vzpomínkové akce u příležitosti uplynutí 29 let od dobytí města Vukovar, které následovalo po tříměsíčním obléhání jugoslávskými jednotkami.

    V asi čtyřmilionovém Chorvatsku, kde se od začátku roku nakazilo přes 90 000 lidí a 1151 jich s covidem-19 zemřelo, jsou větší shromáždění lidí kvůli epidemiologické situaci zakázaná a zdravotnické úřady dříve oznámily, že připomínkového pochodu by se mělo zúčastnit maximálně 500 osob. Mnoho lidí v průvodu nemělo i přes doporučení odborníků roušku a neudržovalo dostatečné rozestupy.

  • Spolkový sněm schválil novelu zákona o infekčních chorobách

    Spolkový sněm, jedna z komor německého parlamentu, dnes schválil novelu zákona o potírání infekčních chorob. Předpis nově uvádí konkrétní opatření, které mohou úřady v boji s pandemiemi nařídit, a to včetně povinného nošení roušek. O úpravě nyní jedná druhá parlamentní komora, kterou je Spolková rada zastupující přímo jednotlivé německé spolkové země. Očekává se, že právní předpis ještě dnes podepíše prezident Frank-Walter Steinmeier.

    Stávající podoba zákona podle těch, kteří novinku podporují, nepočítá s pandemií současného rozsahu, proto má novela zajistit lepší právní rámec pro současná protikoronavirová omezení. Kritici hovoří o protiústavním omezování osobních práv či posilování moci spolkové vlády. Kvůli novele se dnes do Berlína sjely tisíce demonstrantů. Protesty, které začaly jako poklidné, přerostly ve střety s policií.

  • V Íránu se koronavirus za den potvrdil u rekordních 13 421 lidí

    Írán v posledních 24 hodinách zaznamenal 13 421 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Dalších 480 lidí s onemocněním covid-19 za poslední den v zemi zemřelo. S odvoláním na informace ministerstva zdravotnictví o tom napsala agentura Reuters.

    Írán je koronavirem nejpostiženějším státem Blízkého východu. Od začátku pandemie se ve více než 80milionové zemi koronavirem nakazilo 801 894 lidí, z nichž 42 941 zemřelo a více než 570 000 se zotavilo. Počty nemocných i úmrtí v posledních týdnech v zemi stoupají. V kritickém stavu je podle ministerstva zdravotnictví aktuálně 5712 nakažených. Tito lidé jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče.

  • Britská šéfka testování na covid-19 jde do dobrovolné izolace

    Britská šéfka testování a trasování Dido Hardingová jde do dobrovolné izolace. Mobilní aplikace na trasování rizikových kontaktů v rámci epidemie covid-19, kterou sama zavedla, jí to doporučila v noci na dnešek, píše agentura Reuters.

    „Není nic lepšího než osobní zkušenost s vaším vlastním produktem… tohle jsem dnes v noci dostala,“ napsala Hardingová na Twitteru spolu s fotkou oznámení z aplikace, které ji vyzvalo k dobrovolné karanténě. Dodala ještě, že se cítí dobře a že ji čeká mnoho hodin práce na dálku.

  • Dánský ministr rezignuje kvůli nelegálnímu nařízení vybít norky

    Dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen dnes podle agentury Reuters oznámil, že se rozhodl odstoupit v souvislosti s nařízením vybít v zemi všechny chovné norky, protože se u části těchto zvířat objevila mutace koronaviru. Nařízení bylo v rozporu se zákony. „Informoval jsem dnes premiéra, že si přeji rezignovat na svou funkci ve vládě. Jsem si vědom toho, že nemám dostatečnou podporu parlamentních stran,“ napsal Jensen na Twitteru.

    Dánsko počátkem listopadu oznámilo, že vybije celou svou populaci norků, jež čítá až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín.

Reklama

Hlavní zprávy