Hlavní obsah

Roušky a pokuty. Prázdninové radovánky narušuje koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Muž s rouškou v anadluském městě Ronda.

Reklama

Počáteční uvolnění v mnoha evropských zemích vystřídala omezení, povinnost nošení roušek či dokonce oblasti v karanténě. Letní dovolenou v zahraničí tak letos významně poznamenala epidemie koronaviru.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Pokuty pro zapomnětlivce

Asi nejvíce je situace napjatá ve Španělsku. Kromě doporučení katalánské vlády nevycházet v okrajových částech Barcelony z domu, pokud to není nezbytně nutné, se místní i turisté ve velkém vrátili k nošení roušek na veřejnosti. Týká se to mimo jiné Katalánska, Aragonie, Baskicka či Baleárských ostrovů.

Na Baleárských ostrovech, které se jako první ze Španělska otevřely už v polovině června turistům, tento týden regionální vláda jedná o zpřísnění opatření s cílem zabránit šíření nákazy. Důvodem je velké shlukování lidí, zejména večer a v noci, kdy tam turisté nedodržují bezpečné rozestupy.

O důležitosti nošení roušek, a to nejen z bezpečnostního a zdravotního hlediska, se přesvědčili už mnozí turisté. V horkých dnech prázdninových destinací ne všichni toto nařízení dodržují, i protože netuší, že jim může být na místě uložena pokuta ve výši 100 eur. „Obecným pravidlem je, že každý odchází z domu s rouškou, ať už jde na pláž, nebo do kanceláře,“ uvedla ministryně zdravotnictví Katalánska Alba Vergésová. Výjimku tvoří děti do šesti let a dospělí při sportu nebo opalování.

Z povinnosti nosit roušky není osvobozená ani Mallorca. I na tomto ostrově za nedodržení hrozí pokuta ve výše 100 eur. Roušku můžete nechat v tašce na pobřežních promenádách, plážích, u bazénů nebo během jídla v restauraci.

Řecká karanténa?

Po otevření řeckých hranic turistům hlásí země po 15 dnech prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem. Necelé 4 tisíce aktivních případů doplnila stovka pozitivně testovaných turistů. Řecké úřady nyní zvažují, zda neprosadit další veřejná a cestovní omezení, mezi nimiž i povinnost karantény po příjezdu do země. Turisté, ale i místní mají totiž tendence bezpečnostní nařízení porušovat a úplně ignorovat, uvedl vládní mluvčí Stelios Petsas a dodal, že jsou připraveni „ochránit z té pečlivější menšiny co největší část“. Starosti řecké vládě dělá hlavně počet asymptomatických pacientů v řadách zahraničních turistů.

Vlakem z Bohumína k Baltu

Sláva žlutých vlaků mířících do Chorvatska přehlušila ty už tradičně mířící směrem do Polska. Rychlík s názvem Wydmy na cestu vyráží denně až do 1. září. Ze stanice Bohumín vlak vyjíždí vždy ve 20:12, nad ránem zastavuje v několika stanicích, například v historické perle polského severu – Gdaňsku, Sopotech či Gdyni. Konečnou stanicí jsou letoviska Leba a Hel. Opačným směrem z baltského pobřeží se vydá opět ve večerních hodinách a do Bohumína dorazí dvě minuty před desátou hodinou dopolední.

Jak ale píše Deník, o spoje příliš velký zájem není. V pondělí v podvečer se na nástupiště v Bohumíně žádné davy nehrnuly, což nejspíš způsoboval i příliš nedůvěryhodný vzhled vlaku Českých drah. Částečně modernizované vlaky bez jídelních, lůžkových a lehátkových vozů na první pohled pohodlnou cestu přes celé Polsko neslibují.

„Lůžkové vozy zatím nemáme, protože je koronavirus,“ řekl Deníku polský průvodčí vlaku, který začal k Baltu jezdit z Česka před několika týdny. „Ale můžete klidně obsadit celé kupé, nebude moc plno,“ dodal chlácholivě. Absolvovat prázdniny v Polsku za to nicméně stojí – nabízí se koupání v moři, vodní sporty na Mazurských jezerech, procházka Bělověžským pralesem za zubry, prohlídka historického Gdaňsku či jednoho z největších hradů na světě Malborku a mnoho dalšího.

Reklama

Doporučované