Hlavní obsah

Roušky mohou vydržet do podzimu. Není třeba spěchat, řekl Prymula

Foto: vlada.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Češi přestanou být v ohrožení, až se počet nakažených od jednoho pacienta dostane pod číslo jedna, říká Roman Prymula. Opatření je podle něj potřeba uvolňovat postupně, některá až v létě.

Článek

Nošení roušek na veřejnosti může být povinné až do podzimu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Další opatření proti šíření nového typu koronaviru podle něj chystá vláda zmírňovat ve čtrnáctidenních cyklech.

Roušky jsou sice nepříjemné, ale nejméně bolestné opatření, řekl Prymula. Proto podle něj není důvod pospíchat s jeho rušením.

„Může to být za horizont letních měsíců,“ řekl doslova náměstek.

Prymula očekává, že po příštím víkendu přibyde lidí nově infikovaných koronavirem. Projeví se podle náměstka ministra zdravotnictví to, že lidé mnohem laxněji než dosud dodržovali o velikonočních svátcích přísná omezení nařízená vládou. Právě za týden se menší opatrnost lidí začne projevovat v číslech.

„Když se populace dozvěděla, že je křivka poměrně příznivá a dařilo se nám epidemii zastavit v explozivní fázi, lidé se v rámci euforie začali chovat naprosto nestandardně,“ řekl Prymula.

I přesto je podle Prymuly potřeba nastavit opatření ve zdravotnictví tak, aby dlouhodobá omezení nedopadla sekundárně na lidi s jinými nemocemi než covid-19. Uvedl, že nemocní koronavirem kapacity nezahltili.

„Máme poměrně vysokou rezervní kapacitu,“ řekl s tím, že část rezervovaných lůžek lze využít na plánované výkony. V případě zvýšení počtu vážně nemocných koronavirem by podle něj šlo kapacity znovu připravit do osmi dnů.

Jednotlivá opatření proti pandemii bude podle Prymuly vláda uvolňovat ve čtrnáctidenních cyklech, aby mohla hodnotit dopady pomocí Chytré karantény. Ta má začít po Velikonocích ve třech krajích a na dvou místech v Praze, kde se do ní má zapojit asi 7000 lidí.

Předseda České stomatologické komory Roman Šmucler v televizní debatě vyzval k podpoře lokálních výrobců, trh se podle něj obnovuje den za dnem a ceny ochranných pomůcek klesají. Prymula takový postup podpořil. Od začátku epidemie podle něj ministerstva vnitra a zdravotnictví utratila za ochranné pomůcky dohromady 12 miliard korun.

Reklama

Doporučované