Hlavní obsah

Roušky, počítače, PornHub i činky zdarma. Tak si Češi pomáhají

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zažíváme těžké časy, ze kterých se budeme my i ekonomika oklepávat ještě hodně dlouho. Mimořádný stav, který v Česku platí více než týden, však zároveň ukazuje, že se Češi umí v nouzi stmelit, pomoci si a jednotlivci i firmy tak často dokážou víc než vrcholní vládní činitelé.

Článek

V České republice není firma nebo jedinec, kterých by se současná opatření kvůli šíření nového viru COVID-19 nedotkla. Řada firem napříč obory bojuje o přežití a s obavami hledí do budoucna. Firmám, které stojí „na druhé straně barikády“, sice možná rostou rapidním způsobem tržby, ale i ony se potýkají s omezenými kapacitami a vyčerpatelnou (a vyčerpanou) lidskou sílou.

Přesto se i v takové situaci většina firem snaží pomáhat ostatním. Ať už to je „přepnutím“ výroby z triček na roušky, úpravou logistiky nebo bohatými dary. Často ne finančními, ale těmi, které jsou v současnosti mnohem cennější - zdravotnickým materiálem.

Penta Investments: 400 milionů Kč

Zatím nejštědřejším příspěvkem se pochlubila skupina Penta Investments, která chce na boj s koronavirem vydat 400 milionů korun. Za peníze chce do svých zdravotnických zařízení nakoupit speciální materiál, ochranné pomůcky a rapid testy na COVID-19. Část financí má v plánu také věnovat na okamžité investice do úprav svých nemocnic a lékáren. Pokud nějaké roušky či respirátory zbudou, poskytne je Penta jiným zařízením - a tedy nebude ani žádat dodávky od státu.

Jak je vidět na rozpačitém vyjednávání vlády o nákupu zdravotnického materiálu, největší problém není v chybějících financích, ale v samotném nákupu a dovozu chybějících zdravotnických pomůcek do Česka. Skupina Penta každopádně slibuje přivézt do tuzemska a na Slovensko přibližně 3,5 milionu ochranných pomůcek, včetně respirátorů FFP3, FFP2, a to v řádu dnů, objednané jsou i rychlotesty pro 100 tisíc lidí.

J&T a EPH: 215 milionů Kč

Zatím druhý největší dar nabídla skupina J&T s Energetickým a průmyslovým holdingem. Věnovat chtějí na boj proti šíření nového koronaviru v Česku a na Slovensku 215 milionů korun.

„Využili jsme svých kontaktů v Číně a prostřednictvím našich partnerů jsme se pokusili zajistit pro obě země alespoň to nejdůležitější. Jsem rád, že dnes můžu říct, že některé objednávky materiálu, za který jsme zaplatili první čtyři miliony eur, máme potvrzeny a již také uhrazeny a hledáme způsob, jak je dostat do země,“ uvedl ve středu jeden ze zakladatelů J&T Patrik Tkáč.

PPF: 100 milionů Kč

120 tun zdravotnických pomůcek v hodnotě 100 milionů korun darovala i PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Respirátory, masky a testy začala PPF shánět na pokyn Petra Kellnera už začátkem roku, do České republiky by měly být přepraveny společně se zdravotnickým materiálem, který v Číně zakoupila vláda.

Mezi důležitými dary ale není jen zdravotnický materiál. Řada firem nabízí své služby zdarma, což může být velká finanční úspora a způsob, jak znovu „nakopnout“ podnikání v Česku.

Seznam.cz: 100 milionů Kč

Pomoc v hodnotě 100 milionů tak nabízí i česká internetová jednička Seznam.cz. Tuzemské firmy, jejichž podnikání bylo nejvíce zasažené koronavirovou nákazou a s ní spojenými opatřeními, mohou požádat o podporu v podobě zvýhodněné, či dokonce bezplatné inzerce. Seznam.cz vyčlenil 100 milionů Kč na program „Nenecháme vás v tom“.

„Po každé krizi, ať už je sebevětší, vždy následuje období oživení, rychlého růstu a opětovné prosperity. Podnikatelé a podnikatelky, prosím, vydržte. Nenecháme vás v tom,“ říká zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič.

Reklama v TV zdarma

Jak upozornil Mediář, svůj reklamní prostor v tuzemských televizích přenechala i část velkých firem jako E.On, Česká spořitelna, Air Bank, T-Mobile, Generali Česká pojišťovna, Home Credit nebo polostátní ČEZ, a to osvětové kampani „Chráním tebe“, která má propagovat nošení roušek. Na českých televizích se vysílá od pátku 20. 3.

Ochranné štíty pro lékaře z 3D tisku

Pomoc s bojem proti koronaviru nabídl i Josef Průša, zakladatel firmy Prusa Research. Díky 3D tisku a své komunitě vytvořila firma ochranné obličejové štíty, které používají lékaři a o které ihned projevilo zájem i Ministerstvo zdravotnictví. Prvních 10 tisíc kusů jim společnost Prusa Research věnovala a chce pracovat na dalších kusech a prototypech. Vyrobit je schopná až 800 kusů obličejových masek denně s náklady na jeden kus zhruba 20 korun.

„Díky naší 3D tiskové farmě, která je s 500 tiskárnami největší na světě, jsme schopni vyrobit 800 kusů za den. A to si představte, že i při produkci tohoto množství je kapacita farmy využita jen z jedné pětiny. Každopádně nebrzdíme naši vlastní produkci tiskáren, a pokud bychom potřebovali, vždycky můžeme přidat další. Koneckonců, držíme světový rekord za 1096 současně tisknoucích 3D tiskáren, takže s kapacitou vážně není problém,“ uvádí na svých stránkách Josef Průša.

Pronájem počítače zdarma

S důležitou pomocí přispěchali i prodejci elektroniky. Například prodejce Mironet nabízí 1000 počítačů dětem z rodin v nouzi pro jejich domácí studium. Momentálně hledají rodiny, kterým se kvůli situaci způsobené koronavirem nedostává prostředků, a děti tak nemohou studovat na dálku. Těmto rodinám firma zajistí zapůjčení počítače za symbolický poplatek 320 Kč měsíčně, případně zcela zdarma do konce školního roku.

Alza.cz zase nabídla, téměř ihned po oznámení prvních mimořádných opatření vládou, kvůli kterým musela většina zaměstnanců zůstat doma a pracovat na tzv. home office, půjčení notebooku, PC nebo mobilního telefonu na zkrácenou dobu čtyř měsíců (z původních 18), a to za jednorázový poplatek ve výši dvou měsíčních nájemných navíc, nebo na osm měsíců s jedním měsíčním nájemným navíc.

Videokonferenční služby zdarma

Pro snadnější práci z domova nabízí i společnost Google své služby levněji nebo zcela zdarma. Od začátku března do konce června mohou lidé u videokonferenční služby Hangouts Meet využívat její pokročilé profesionální funkce bez navýšení ceny a vzdělávací instituce je mají zdarma.

S pomocí se připojují ale i další společnosti, firmy a jednotlivci, kteří nejčastěji rozšiřují své služby nebo část z nich nabízí zdarma. Za zmínku stojí projekt Nesnězeno, který v aplikaci běžně nabízí nesnězené jídlo z restaurací se slevou. Nyní skrze něj mohou ale restaurace nabízet svá jídla za běžnou cenu, a zvyšuje se tak jejich šance na přežití.

Rekola, PornHub i činky zdarma

Zatím do 27. března jsou také zdarma sdílená růžová kola - Rekola, umožnila to podpora firem Rohlik.cz a Prusa Research. O2TV zařadilo do všech tarifů zdarma kanál pro dospělé PornHub. V Itálii dokonce poskytuje kvůli mimořádným opatřením prémiové předplatné na celý březen zdarma a část zisku firmy poputuje na pomoc italskému zdravotnickému systému.

Do pomoci se zapojují třeba také sportovní kluby, například tělocvična Železná Koule, která má několik poboček po České republice, nabízela „adopci“ sportovního nářadí ze svých pražských sportovišť. Klienti si takto mohli půjčit cvičební nářadí domů a výtěžek připadl trenérům tělocvičny, kteří stejně jako ostatní trenéři momentálně nemohou nabízet své služby.

Tisíce vietnamských večerek nabízejí pracovníkům integrovaného záchranného systému zdarma drobné občerstvení a pití. Majitelé večerek, které se k akci přidaly, proto vyvěsili na dveře svých prodejen červená srdce.

Největší dary českých firem na boj s koronavirem:

Penta Investments: 400 milionů Kč

J&T a EPH: 215 milionů Kč

PPF: 100 milionů Kč

Seznam.cz: 100 milionů Kč

Reklama

Doporučované