Hlavní obsah

Roušky se vrací do škol. Ve třídách je ale žáci nosit nemusí, řekl Plaga

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga (Ilustrační snímek).

Reklama

Kvůli stále se zhoršující epidemiologické situaci v Česku rozhodl Centrální řídící tým Chytré karantény o návratu povinného nošení roušek uvnitř všech budov. O výjimkách se v současné chvíli jedná.

Článek

Podle informací ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by se od čtvrtka plošná povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách neměla týkat přímo výuky ve třídách.

„Nemělo by se to týkat výuky ve třídách a učebnách, ale mělo by to být nošení roušek uvnitř škol, to znamená na chodbách, v podstatě v tom režimu, který jsme znali na jaře a který byl koncipován i v rámci manuálu pro oranžový kód,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr Plaga.

Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý redakci potvrdil, že podmínky nošení roušek ve školách s ním Centrální řídící tým konzultoval. S podrobnostmi ovšem odkázal na resort zdravotnictví.

Návrat povinnosti nosit roušky uvnitř všech budov oznámil ve středu dopoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na sociální síti Twitter. „Podrobnosti vydáme v průběhu dne,“ zakončil krátké sdělení.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové by podrobnější informace měly být zveřejněny kolem jedné hodiny.

„Řeší se teď otázka těch různých výjimek – například věková kategorie a kdo by to nemusel nosit povinně,“ vysvětlil vládní zmocněnec Roman Prymula pro Seznam Zprávy, proč zatím ministr oznámil změnu jen velmi stručně.

Zatím tak není zcela jasné, jaká bude věková hranice pro nošení roušek ani jestli mezi speciální výjimky, podobně jako na jaře, budou počítáni lidé s mentálním postižením.

Ministerstvo zdravotnictví a Centrální řídící tým Chytré karantény reagují na stále se zhoršující epidemiologickou situaci, kdy se počet nově pozitivně testovaných za den přehoupl přes pomyslnou hranici tisíc nakažených. Během úterý například přibylo rekordních 1 164 nově nakažených.

Reklama

Doporučované