Hlavní obsah

Roušky? To je jediné, co vláda umí. Řídí nás nemehla, zlobí se opozice

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Plošná nařízení, která od září opět zavádí vláda, se nelíbí opozičním politikům. Ti je dávají do souvislosti zejména s takzvanou chytrou karanténou, při jejímž fungování by podle opozice roušky nebyly potřeba.

Článek

Český koronavirový semafor, který ukazuje stupeň ohrožení nákazou v republice, se v posledních týdnech příliš nemění a na drtivé většině území ukazuje žádné nebo zanedbatelné riziko. I přesto vláda od 1. září znovu přistoupí k plošným nařízením a omezením pro zbrždění epidemie.

Opoziční politici nařízení, které zahrnuje i povinné nošení roušek v MHD a uzavřených prostorách, ihned zkritizovali. Rozhodování odpovědných politiků označili za chaotické a v nesouladu s takzvanou chytrou karanténou.

„Vláda opět přichází s plošným nošením roušek. Je to asi jediné řešení, které zná. Bez debat, vysvětlení či uveřejnění dat. Znovu se ukazuje, že vláda nezvládne připravit plán ani na víc než 14 dní dopředu,“ kritizuje dnešní rozhodnutí pirátský poslanec Petr Třešňák a upozorňuje, že v uplynulých týdnech vláda pouze marnila čas. „Realita je taková, že máme malou testovací kapacitu a nestíháme trasovat. Tam by měla vláda upřít své síly.“

Politici napříč opozičním politickým spektrem se shodli na tom, že vláda promarnila čas, který přes léto na řešení další vlny koronavirové krize měla. „Plošnými opatřeními na jaře jsme zaplatili obrovské ekonomické náklady, abychom si koupili čas. Vláda ten čas promarnila. Takže místo chytrých a cílených opatření nás na podzim zřejmě čekají další plošná opatření a další ekonomické škody. Řídí nás nemehla,“ míní Miroslav Kalousek (TOP 09).

Proti způsobu zavedení opětovného nošení roušek se postavili i občanští demokraté. „Pokud by fungovala chytrá karanténa, kterou premiér sliboval už o Velikonocích, pokud by fungovalo masivní testování, nemusela by nyní vláda znovu zavádět roušky a znepříjemňovat tak lidem život,“ uvedla ODS na svém Twitteru.

„Máme ,chytrou karanténu’, řízenou premiérem - a jediné, co víme, je, že by měla být chytrá a fungovat. Máme ,krajový' semafor plný barev, kterým se sledují lokální ohniska. Takže proto teď logicky budeme od 1. září nosit roušky všichni. Zřejmě pro jistotu!“ glosoval nové rozhodnutí vlády Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše předseda vlády současným krokem opět nesplnil to, co začátkem léta sliboval. „Premiér má krátkou paměť. V červnu se obořoval na opozici, že žádný plán nepotřebuje a další plošná opatření už nebudou. Od září jeho kabinet plošná opatření opět zavádí. Místo planých výkřiků měla jeho vláda spíš makat na efektivním řešení.“

Představitelé kabinetu zavedení roušek naopak hájí. „Jednali jsme o tom dnes dopoledne na radě vlády a je to jednomyslné doporučení odborníků. Pokud se podíváte na statistiku, která postupně roste, a na opatření, která jsou zaváděna v okolních zemích, tak je to krok, ke kterému postupně přistupuje většina států. Je to asi jediná cesta, jak umenšit dynamiku nárůstu,“ řekl novinářům před jednáním vlády vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované