Hlavní obsah

Velmi mizerná práce vlády. Právo jí překáží, říká elitní soudce

Foto: Profimedia.cz

„Prožívám největší pocit marnosti za desítky let,“ říká soudce Josef Baxa k rušení vládních opatření.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Od začátku vláda podceňuje právní rámec boje s pandemií covidu-19. I proto nedávno přišlo překotné rozvolňování, podle Nejvyššího správního soudu totiž řada opatření neměla oporu v zákoně. Jak to, že si vláda zákony nepohlídala?

Hostem Ptám se já byl soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Nejvyšší správní soud na konci května upozornil Ministerstvo zdravotnictví, že si musí být vědomo, že svými zákazy postupuje nezákonně a působí tím škody. Problematické bylo podle soudu například jarní omezení některých obchodů a restaurací a později takto označil třeba i nošení roušek na veřejnosti, pokud má osoba dostatečný rozestup. Celkem dosud Nejvyšší správní soud zrušil dvanáct protikoronavirových opatření. Důvod byl pak ve většině případů stejný – ministerstvo nedokázalo zákazy řádně odůvodnit.

Exministr Petra Arenberger přitom už v dubnu sám přiznával, že si je vědom, že jeho úřad vydává rozhodnutí, která soudy později zruší. „Je absolutně tristní, když veřejně a ne v krajní nouzi ministr řekne, že udělají předpisy, které nejsou v souladu s právním řádem. To je skandální výrok. Ukazuje to na širší fenomén, jak k pravidlům přistupují ti, kteří mají pravomoc je tvořit, měnit a zasahovat do života každého z nás,“ kritizoval Arenbergerova slova Baxa s tím, že je očividné, jak vládě právo překáží. Ta prý v pandemii po právní stránce obstála velmi mizerně.

Takovou bezmocnost jako dnes prý Baxa za desítky let své kariéry nezažil. „Na té nejvyšší úrovni vlády a parlamentu jsem viděl totální bezradnost, v jakém právním prostředí se má pohybovat,“ pokračoval soudce s tím, že existuje spousta různých zákonů, kterými se lze řídit, ale ti, kdo na základě těchto norem vydávají opatření, očividně nevědí, jaké mají pravomoci a postupují zmatečně.

„To je vidět na tom, jak se ta opatření neustále mění. Oni za pochodu zjišťují, že jsou tam chyby, že na něco zapomněli,“ dodal s příkladem opatření, které se za dobu, co ho Nejvyšší správní soud několik týdnů přezkoumával, změnilo desetkrát. „Ani my jako profesionálové se v opatřeních nemůžeme vyznat, jak to má udělat běžný adresát,“ vysvětlil.

A co říká na konec nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ve funkci, který se odvolal na politické tlaky, kterým čelí? „Spíš jsem z toho byl smutný, protože myslím, že lidé v takových funkcích mají v popisu práce odolávat tlakům. Pokud by tím důvodem byl opravdu tlak ministryně spravedlnosti, tak marná sláva, musím vydržet. Jak budu silný já, tak bude silná soustava pode mnou,“ dodal Baxa.

Má podle Baxy vláda opravdu neúctu k pravidlům nebo jednala ve spěchu? A jak si vysvětluje rychlost, se kterou se pravidla mění?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo také ve videu:

Hostem Ptám se já byl soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované