Hlavní obsah

Roušky z Číny budou rozvezené ještě v noci. Putují jen k nezbytným složkám

Foto: Profimedia.cz

Kraje ještě v pátek večer dostanou přes milion roušek

Reklama

Akutní nedostatek ochranných pomůcek po celé zemi je podle členů krizového štábu po dnešku minulostí. Páteční dodávkou 1,1 milionu roušek a respirátorů se zajistí potřeby krajů, zdravotnických zařízení i dvou dalších nezbytných složek. Následovat budou várky v sobotu a neděli.

Článek

Až do páteční noci má probíhat rozvážení dodávky, která z Číny před polednem přivezla do země přes milion ochranných pomůcek. Podle dohody Ústředního krizového štábu se beze zbytku rozdělí čtyřem skupinám - krajům, bezpečnostním složkám, zdravotnickým zařízením a také prvkům nezbytné infrastruktury.

Jejich dodání probíhá neprodleně během celého večera. Zamíří do regionů po celé republice, tak, jak je jednotlivá zařízení v zemi potřebují. Uvedl to vedoucí mediální skupiny Ústředního krizového štábu Rudolf Kramář - stát tím podle něj v první vlně vyřeší akutní nedostatek pomůcek po celé zemi.

„Po dohodě s jednotlivými hejtmany bude až do noci rozvezen na jednotlivé kraje, podle plánu, který vytvořil Ústřední krizový štáb,“ sdělil Kramář, který ve štábu působí za generální ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Další várky roušek, respirátorů a potažmo i testů na koronavirus dostanou všechny instituce znovu s další dodávkou.

Zásilky má podle Rudolfa Kramáře na starosti Záchranný útvar HZS. Ten pomůcky převezl do meziskladu v Opočínku na Pardubicku, na jejich logistiku a rozdělení bude dohlížet policie.

Stejným postupem bude stát redistribuovat i všechny další dodávky, které na území České republiky přistanou v příštích dnech.

Dnešní zásilka zahrnuje respirátory a roušky, které na základě iniciativy ministra vnitra Jana Hamáčka mají v první fázi pomoci zdravotnickému personálu. Stát přijde na 75 milionů korun, dalších osm milionů stál jejich převoz společností China Eastern. Celkově by stát v příštích týdnech měl na nákup zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

Dnes dopravené respirátory jsou třídy FFP2. Podle Hamáčka jsou určeny pro zdravotníky, kteří nejsou v přímém kontaktu s nakaženými.

„Ty jsou nejvíce používány a nejvíce chybí,“ uvedl ministr. Pro zdravotníky na odděleních, kde budou přímo umísťováni nakažení koronavirem, by měly být určeny respirátory vyšší třídy ochrany FFP3.

Další dodávka přiletí o víkendu z Číny, u jejich převozu bude i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jedná se o dvě letadla, která přistanou v pražské Ruzyni a v Pardubicích. První letoun má dovézt sedm milionů roušek, druhý dopraví 100 tun ochranných pomůcek včetně testů na koronavirus.

„Tyto zásilky jsou pro nás klíčové a troufnu si říct, že jsme nyní díky nim z nejhoršího venku,“ řekl Hamáček s tím, že letadlo Ruslan, které si na převoz Česko půjčilo z Ukrajiny, chce stát využít i pro lety během příštího týdne.

Stát si rovněž objednal sedm letadel u tuzemské společnosti Smartwings. První dvě odletěla už ve čtvrtek, dosud však stojí na letišti v Novosibirsku, kde měla naplánované mezipřistání.

Člen představenstva čínské společnosti CITIC Europe Holdings Jaroslav Tvrdík dnes uvedl, že letadla čekají na volné místo na šanghajském letišti, což potrvá nejspíš do neděle. Hamáček k letadlům Smartwings podotkl, že byly plánovány jako nouzové řešení. Výhodnější je nyní kvůli rychlosti i množství nákladu využít čínské aerolinky a obří letoun Ruslan.

Reklama

Doporučované