Hlavní obsah

Rozbitý iPhone jako šance pro kutily. Apple začne prodávat náhradní díly

Foto: Apple

Apple nabídne náhradní displaye, fotoaparáty a baterie i pro model iPhone 13.

Reklama

Apple umožní zákazníkům domácí opravy iPhonů a počítačů Mac. Na začátku příštího roku začne prodávat náhradní díly a příručky, aby si uživatelé mohli opravit zařízení svépomocí. Poradí si s tím ale spíše ti zkušenější kutilové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká společnost Apple svým zákazníkům umožní, aby jim smartphony a počítače vydržely déle i bez návštěv drahých servisů. Uživatelé si své zařízení budou moct nově opravit sami. Společnost plánuje poslat do prodeje náhradní díly z iPhonů a počítačů Mac.

Začne s modely iPhone 12 a 13, následovat budou počítače Mac s čipy M1. Zpočátku bude díky náhradním dílům možné vyměnit display, baterii a fotoaparát iPhonu. Apple však později přidá i další možnosti.

„Díky lepšímu přístupu k originálním dílům Apple mají naši zákazníci v případě potřeby opravy ještě větší výběr,“ řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple.

Ze strany Applu jde podle serveru The Verge o velký posun, protože se dříve bránil možnosti oprav mimo vlastní prodejny. Technologický gigant svůj nový program nazývá „Samoobslužná oprava“ a spustí ho začátkem roku 2022. Nejdříve bude dostupný jen v USA a postupně se rozšíří i do dalších zemí.

Podle společnosti je určen pro „techniky se znalostmi a zkušenostmi s opravou elektronických zařízení“, takže by se většina zákazníků měla i nadále s opravami obracet na odborníky. Když se ale někteří pustí do oprav svépomocí, čímž mohou mobil či notebook poškodit, neztratí tím nárok na záruku.

Společnost již má program na prodej originálních dílů pro opravny třetích stran. Novinka zvyšuje pravděpodobnost, že zákazníci budou kupovat díly za plnou cenu přímo od firmy Apple. Snaží se tak zabránit použití komponentů, které nebyly zakoupeny u Applu.

Krok vítá například americká společnost iFixit, která prodává náhradní díly a návody na opravu, ale upozornila, že v něm jsou háčky. Podle ředitelky Elizabeth Chamberlainové stále nejde o revoluci v opravách, protože program pracuje s omezením, které vyžaduje nákup dílů přímo od Applu.

Neměli bychom Apple, kdybych nevyrostl ve velmi otevřeném technologickém světě. Je načase uznat právo na opravu,“ uvedl.
Steve Wozniak, spoluzakladatel firmy Apple

Apple chce prodávat přes 200 jednotlivých dílů a nástrojů. Společnost bude také nabízet příručky na opravy, které si zákazníci mohou před zakoupením komponentů prohlédnout. Ceny společnost zatím neoznámila. Zákazníci však mohou za vrácení použitého dílu po dokončení opravy získat recyklační kredit.

Společnost Apple byla dlouho vyzývána, aby svým zákazníkům opravy telefonů usnadnila. Kampaň za právo na opravu v červenci podpořil i spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak. „Neměli bychom Apple, kdybych nevyrostl ve velmi otevřeném technologickém světě. Je načase uznat právo na opravu,“ uvedl.

Doposud si Apple toto právo nechával pro sebe. Technologická firma tak „přemlouvala“ spotřebitele ke koupi nového výrobku, což považovali za problematické jak z finanční stránky, tak kvůli ekologii, protože se ze starého výrobku stal odpad.

Reklama

Doporučované