Hlavní obsah

Zeman odmítl jmenovat Šmardu. ČSSD nejprve hrozila žalobou, teď bude s prezidentem jednat

Předseda ČSSD Jan Hamáček k dalšímu postupu své strany ohledně výměny na postu ministra kultury.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

aktualizováno •

Místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý uvedl, že pokud se spor o ministra kultury do konce měsíce nerozhodne, bude Hamáček po Babišovi chtít, aby podal kompetenční žalobu na prezidenta. To ale následně předseda ČSSD popřel.

Článek

Kauza kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) se stále více promítá do vládní „krize“, kterou musí řešit Andrej Babiš. A to v den, kdy Sněmovna od rána řeší jediné téma: Hlasování o nedůvěře vlády.

V dusné atmosféře ladí nyní poslanci ČSSD postup, jak dál působit ve vládě. Rozbuškou se stala informace, že prezident Zeman odmítl jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu ministrem kultury. Staňkův odchod z vlády je pro ně naprosto důležitý, protože se nechtějí dostat do ponižující situace, kdy si jako vládní strana nemohou rozhodovat ani o vlastních ministrech.

V klubu se začaly ozývat hlasy, které volají po odchodu z vlády a podání demise všech ministrů za ČSSD ještě dnes večer.

A zprvu rázně vystupovalo i vedení. Předseda ČSSD Jan Hamáček redakci Seznam řekl, že dává premiérovi a prezidentovi čas do 30. 6., tedy do neděle. Termín je šibeniční, prezident Zeman totiž v tuto chvíli čerpá dovolenou na Vysočině.

Místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý následně uvedl, že pokud se spor o ministra kultury do konce měsíce nerozhodne, bude ČSSD po Babišovi chtít, aby podal kompetenční žalobu na prezidenta.

To ale následně popřel předseda ČSSD. „Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit,“ řekl Hamáček ČTK.

Podle kuloárových informací by se schůzka Hamáčka se Zemanem měla odehrát do pátku.

Jsem stále ochotný být ministrem

O výsledku úterní schůzky Zemana se Šmardou zatím sociální demokracie veřejně neinformovala. Od rána ale poslanci jednají na klubu o dalším postupu. Ze stejného důvodu se ráno Hamáček setkal i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

O úterní schůzce s prezidentem mluvil novoměstský starosta Šmarda s Hamáčkem zatím jen po telefonu, řekl dnes ČTK. „Domluvili jsme se, že se musíme vidět osobně. Proto já dneska odpoledne pojedu do Prahy,“ dodal.

K výsledku schůzky s prezidentem se vyjadřovat nechtěl. Řekl, že jeho zájem o křeslo ministra kultury trvá. „Ona to byla vždycky spíš ochota ho přijmout. Takže ochota ho přijmout trvá, v případě, že to nebude způsobovat problémy mezi nejvyššími ústavními činiteli,“ řekl Šmarda.

Postup podle Ústavy

Ústavní postup ve věci výměny na ministerstvu kultury vysvětlil nedávno ve Výzvě Seznamu přdseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Řekl, že poté, co premiér podal návrh na odvolání Antonína Staňka z postu ministra kultury neexistuje podle Ústavy jiná varianta než ta, že prezident návrhu vyhoví.

„Ústava v zásadě lhůty nestanoví, ale to neznamená, že tam je prostor pro úvahu, zda vyhoví, nebo ne. Všechny existující komentáře k Ústavě se bez jediného rozporu po celou dobu existence České republiky shodují, že prezident je povinen odvolat člena vlády, u kterého mu to je premiérem navrženo,“ uvedl předseda Ústavního soudu.

Ústavní soud se podle Rychetského několikrát vyjadřoval k analogickým situacím a řekl, že prezident je povinen jednat bez zbytečného odkladu.

Řekl také, že premiér má možnost podat takzvanou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by jeho návrhu na odvolání ministra nebylo vyhověno.

„Jakmile by nebylo vyhověno, jediná cesta, jak to prolomit, je cesta kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu,” řekl Pavel Rychetský.

Reklama

Doporučované