Hlavní obsah

Rozchod Facebooku se zakladateli Instagramu. Akcie po oznámení mírně klesají

Zakladatelé Instagramu opouštějí sociální síť.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Spoluzakladatelé společnosti Instagram Kevin Systrom a Mike Krieger rezignují na své funkce. Oznámili to jak jinak než prostřednictvím instagramového příspěvku.

Článek

Generální ředitel Kevin Systrom a hlavní technický manažer společnosti Instagram Mike Krieger odchází z vedení společnosti. Ve svém oznámení uvedli, že si chtějí odpočinout a poté se opět věnovat tvořivosti.

„Mike a já jsme vděční za posledních osm let v Instagramu a šest let s facebookovým týmem. Vyrostli jsme z 13 lidí na více než tisícovku s kancelářemi po celém světě, a to při výrobě produktů, které používá a miluje více než miliardová komunita. Nyní jsme připraveni na další kapitolu.

Budování nových věcí vyžaduje, abychom udělali krok zpět a pochopili, co nás inspiruje a co svět potřebuje, a to je náš plán,“ stálo v instagramovém příspěvku, kde dvojice oznámila svůj odchod ze společnosti.

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg, která síť v roce 2012 koupila, dvojici podle AP ocenil jako mimořádné produktové lídry. Uvedl také, že se těší na to, co se dvojice chystá vytvořit nového. Z oznámení podle Reuters nevyplývá, kdy dvojice firmu opustí, podle Instagramu to ale bude brzy.

Instagram, který v roce 2012 koupila společnost Facebook za jednu miliardu dolarů, se z aplikace původně vytvořené pro sdílení fotografií rozrostl do služby, kterou lidé využívají pro sdílení krátkých videonahrávek a posílání vzkazů.

Může za to Zuckerberg?

Americká agentura Bloomberg píše, že duo opouští firmu po narůstajícím napětí mezi ním a generálním ředitelem Markem Zuckerbergem. Informace poskytl nejmenovaný zdroj obeznámený se záležitostí. Systrom a Krieger dokázali udržet značku a produkt nezávislý, zatímco spoléhali na zdroje Facebooku. V poslední době byli podle zdroje frustrovaní rostoucí angažovaností Zuckerberga, který se více spoléhal na Instagram při plánování budoucnosti Facebooku.

Bez zakladatelů se Instagram pravděpodobně stane pevněji integrovaným s Facebookem a bude spíše produktovou divizí v rámci větší společnosti než samostatnou operací, uvedl zdroj.

Bloomberg zároveň informuje, že akcie Facebooku na burze klesly o dvě procenta. Odchod vysokých manažerů může společnosti způsobit další problémy – po kauze se zneužitím dat uživatelů Facebooku či boji mezi mediálními domy a sociálními sítěmi, které pozici Marka Zuckerberga do určité míry oslabily.

Reklama

Doporučované