Hlavní obsah

„Rozčilující.“ Po Williamovi se na téma klimatu vyjádřila i královna

Foto: Profimedia.cz

Britská královna na slavnostním zahájení velšského parlamentu v Cardiffu.

Reklama

Poté, co si princ William rýpl do miliardářů a vesmírné turistiky, si ohledně klimatu přisadila i jeho babička, britská královna Alžběta II. Podle té má být nečinnost světových lídrů při řešení klimatické krize „rozčilující“.

Článek

„Potřebujeme, aby se některé z nejlepších mozků a myslí na světě soustředily na opravu této planety, ne na snahu najít nové místo, kam bychom mohli jít a pak tam žít,“ nechal se ve čtvrtek slyšet princ William v rozhovoru s britskou BBC. Kritika tak zjevně mířila směrem Jeffa Bezose, Elona Muska a Richarda Bransona, jejichž firmy se předhánějí v pokrocích týkajících se vesmírné turistiky.

Princ svým postojem jde ve šlépějích svého zesnulého dědečka prince Philipa, manžela královny, i svého otce a následníka trůnu, prince Charlese. Jak upozorňuje agentura Reuters, Charles k opatřením na zastavení změny klimatu a škod na životním prostředí vyzýval již dlouho před tím, než se téma stalo předmětem celosvětových debat.

„Nemělo by to být tak, že nyní přichází třetí generace, která to musí ještě více rozjet. Pro mě by bylo naprostou katastrofou, kdyby zde seděl George třeba za 30 let a stále říkal to samé, protože v té době už bude pozdě,“ sdělil princ s odkazem na svého nejstaršího syna.

Williamovy čtvrteční poznámky přišly mimo jiné poté, co Musk hovořil o misích na Mars a Bezos popsal svůj červencový let do kosmu jako součást dláždění cesty do vesmíru, „aby naše děti a jejich děti mohly budovat budoucnost“. Ve středu se navíc do kosmu díky vesmírné turistice podíval herec William Shatner, kterého lidé znají díky sci-fi seriálu Star Trek.

Podle zpráv médií sdílí s vnukem podobný názor i královna Alžběta II., jejíž slova byla ve čtvrtek zachycena na nahrávce během oficiální návštěvy Cardiffu, kde svou činnost zahajoval velšský parlament. Během hovoru se svou snachou Camillou, vévodkyní z Cornwallu, a předsedkyní parlamentu Elin Jonesovou, totiž přišlo na řadu také téma blížící se COP26.

Jde o konferenci OSN o změně klimatu ve skotském Glasgow a královna podle svých slov „stále neví, kdo přijde“. Na nahrávce, jejíž části jsou místy jen těžko slyšitelné, navíc královna říká, že ji rozčiluje, když světoví lídři „mluví, ale nečiní“. Podobné poznámky již bylo možné slyšet i z úst některých ekologických aktivistů.

V britské konstituční monarchii má být královna povznesena nad politiku a jen zřídka vyjadřuje své názory na veřejnosti. Ve stejném duchu se ohledně situace pro web Sky News vyjádřil i Grant Shapps, britský ministr dopravy, podle kterého královnina slova nebyla určena k dalšímu šíření.

„Myslím, že soukromé komentáře by měly zůstat soukromé, ale všichni sdílíme touhu vidět dosažený pokrok a víme, že na COP do Glasgow přijedou stovky lídrů,“ sdělil Shapps. Konference by měla odstartovat na konci října a potrvá až do 12. listopadu.

Reklama

Doporučované