Hlavní obsah

Rozcupovaný registr. Většina smluv zůstane i nadále utajených, rozhodli poslanci o jediný hlas

Rozhovor s expertem na registr smluv Michalem Bláhou.

 

Reklama

Výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun dostanou další firmy, obce, kraje, ale třeba i Česká televize a rozhlas. Má ještě registr smluv nějakou cenu? Odpovídá expert Michal Bláha, provozovatel serveru Hlídač smluv.

Článek

Poslanecká sněmovna výrazně oslabila registr smluv, tedy na internetu dostupné místo, díky kterému se lidé například snadno měli dozvídat, komu politici dávají vydělat z veřejných peněz nebo s jakými firmami spolupracují radnice.

Výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun v registru by měly vedle národního podniku Budějovický Budvar dostat i všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. V novele zákona o registru smluv, která se původně týkala podle návrhu poslanců KDU-ČSL jen pivovaru Budvar, to o jediný hlas schválila Sněmovna.

„Odhaduji, že 50 až 60 procent smluv v takto pojatém zákonu unikne povinnosti být v registru," říká Michal Bláha, provozovatel portálu Hlídač smluv.

Za kolik je úterní Liga mistrů?

Úlevy by měly mít i Česká televize a Český rozhlas. Pod zákon by sice spadaly, nemusely by ale vkládat do registru smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů. Veřejné vysoké školy by v registru nemusely zveřejňovat smlouvy, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Předlohu nyní musí ještě schválit Senát.

Pro zákon hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců zejména z ČSSD a KSČM. Hlasy přidala také část členů KDU-ČSL a ODS. Proti bylo 47 členů dolní komory hlavně z klubů TOP 09 a Starostů, ANO a Úsvitu. Dolní komora rozhodovala o novele dvakrát, poprvé nebyla schválena o dva hlasy. Verdikt však zpochybnil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Co není v registru, neplatí. Anebo ne?

Pod zákon o registru smluv by navíc neměla spadat ujednání, na něž se vztahuje bankovní tajemství, a ta, která se týkají nakládání s výbušninami. Výjimku budou mít i kolektivní smlouvy. V databázi nebudou muset být ani smlouvy některých dobrovolných svazků obcí.

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

Reklama

Doporučované