Hlavní obsah

Vánoce v zaplaveném městě. Povodeň v Benátkách zůstane na Štědrý den

Foto: Profimedia.cz

Záplavy kazí Benátkám vánoční pohodu.

Reklama

Sever Itálie přepadly o víkendu přívalové deště. Živel si vyžádal tři oběti. Na severu voda rozvodnila řeky a způsobila sesuvy půdy. S vodou se potýkají také Benátky, které musí měnit vánoční program.

Článek

Italské Benátky se ještě ani nevzpamatovaly z pustošivých listopadových záplav a hladina vody ve městě se už zase zvedá. Po sobotních bleskových záplavách vystoupala do výšky 120 centimetrů. Během noci voda sice lehce opadla, ráno ale živel nabral opět na síle.

Podle listu Venezia Today úroveň vody v neděli znovu vystoupala do výšky 120 centimetrů. Meteorologové varují, že v pondělí může déšť vyhnat hladinu až k hranici 140 centimetrů.

Zaplavené ulice předpovídají experti také na Štědrý den. Až po 25. prosinci by se úroveň vody měla opět vrátit k normálu.

Město muselo kvůli špatnému počasí odložit akci s názvem Santa Clausova Regata. Při tradičním závodu lidé proplouvají Canal Grande ve vánočních kostýmech na tematických plavidlech.

Místní lidi představa Vánoc ve vodě pochopitelně netěší. Někteří se ale snaží brát celou situaci s humorem. Jeden z restauratérů napsal na výlohu svého podniku na náměstí Svatého Marka slogan „A Spritz a day keeps the Acqua Alta away“, což ve volném překladu znamená: Jeden aperol za den a velká voda odejde zadem.

Foto: AP

Slogan na výloze jednoho z benátských podniků.

Hoteliéři hlásí krizi

Pro Benátky je návrat velké vody zoufalý. Svět totiž vnímal už listopadové povodně a turisté, kteří měli do italského města v blízké době namířeno, se rozhodli, že dovolenou ve městě na vodě vynechají.

„Přibližně od poloviny listopadu, tedy krátce po záplavách, jsme si všimli, že rezervací nebývale ubylo,“ sdělil listu The Guardian šéf asociace benátských hotelů Vittorio Bonacini. „Takový pokles tu nebyl ani po útocích na Dvojčata. Za posledních třicet dní bylo zrušeno 45 procent rezervací. Museli jsme stornovat různé události, konference a další velké akce plánované na příští rok,“ dodal Bonacini.

Podle předsedy asociace cizinci tak úplně nechápou, jak záplavy v Benátkách fungují.

„Volali nám ustaraní turisté ze Spojených států, kteří se ptali, zda je bezpečné město navštívit s dítětem, které měří metr a půl,“ řekl Bonacini.

„Jenže Benátky jsou více jak metr nad mořem, takže když tu mluvíme o hladině metr třicet, tak to znamená, že v ulicích je ‚jen‘ třicet centimetrů vody, a to jen v některých částech starého města,“ vysvětlil.

Rekordně vysoká hladina podle Bonaciniho navíc opadla po hodině a půl a situace se po pár hodinách vrátila k normálu.

Statistiky asociace uvádí, že letos navštívilo Benátky 31 milionů turistů. Dvacet milionů z nich strávilo ve městě jen jeden den, třetina lidí pak přespala v centru.

Reklama

Doporučované