Hlavní obsah

Policie zakládá dva útvary, na NCOZ se změny zatím nechystají

Tisková konference o chystaných změnách v policii.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Centrála vznikla před třemi lety sloučením policejních útvarů. Nyní se mluví o tom, že by se mohla vyčlenit sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality.

Článek

Policie v příštím roce založí dva nově zastřešující útvary. K 1. dubnu 2020 vznikne samostatné pracoviště centrální analytiky a národní kriminální úřad. „Žádný z probíhajících případů nebude touto změnou zmařen,“ ujistil policejní prezident Jan Švejdar na tiskové konferenci po jednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Úřad bude podle Švejdara zastřešovat celou službu kriminální policie a vyšetřování. Pod úřad by podle něj neměl spadat Útvar rychlého nasazení a Kriminalistický ústav. Za úkol bude mít sjednocovat trestní řízení. „Dělat metodiku, vzdělávání, školství, na to vzdělávání bych dal velký důraz, protože v tom máme mezery,“ uvedl Švejdar. V policii se dál analyzují všechny stupně od základních útvarů přes kraje až na centrální úroveň.

Hamáček uvedl, že o útvarech se diskutovalo několik měsíců. Centrální analytický útvar podle něj zamezí situacím, kdy existují na několika místech informace, ale vyšetřovatelé se o tom nedozvědí. „Není možné, aby ty informace ležely na různých místech a některé útvary netušily, že už jinde jsou informace, které by jim mohly pomoci,“ vysvětlil.

Podle Hamáčka se vznik nových útvarů nedotkne Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla před třemi lety sloučením protimáfiánské a protikorupční policie.

Švejdar dodal, že policii se letos nepovedlo doplnit podstav zaměstnanců. Začali proto během roku využívat nový nástroj. „Při náborech jsme začali využívat sociální sítě, čímž jsme zvýšili zásah u mladších věkových skupin,“ uvedl policejní prezident s tím, že tento krok považuje policie zatím za úspěšný.

V souvislosti s reformami v policii se také již delší dobu mluví o změnách v Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Národní centrála proti organizovanému zločinu je v tuto chvíli přetížena věcmi, které do její náplně nepatří. Co se změn týče, nechte nás zatím je projednat,“ uvedl policejní prezident.

Švejdar dodal, že oddělení sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality od NCOZ je stále jednou z možností, o konečné podobě se ale dál diskutuje. Jde asi o 150 policistů z nynější tisícovky v centrále.

Návrh na vyčlenění odborů z centrály vzešel podle Deníku N z poradní skupiny Reforma, která spadá pod policejního prezidenta. Členy skupiny jsou i státní zastupitelé, včetně vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

NCOZ vznikla 1. srpna 2016 spojením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Nejvyšší státní zástupce Zeman před vznikem centrály podle médií v dopise členům vlády kritizoval chystané sloučení útvarů kvůli obavám z toho, že to může ohrozit vyšetřování složitých kauz.

Nynější premiér, tehdy vicepremiér, Andrej Babiš (ANO) obvinil tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) z destabilizace policie a Chovanec zase vinil Babiše z dezinformační kampaně. ANO kvůli reorganizaci hrozilo odchodem z vlády. Někteří detektivové odešli, rezignoval například ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Reklama

Doporučované