Hlavní obsah

Rozdíl 58 hlasů. Nejtěsnější senátní souboj rozhodne o politické budoucnosti Pavla Bělobrádka

Šéf lidovců a bývalý policejní prezident se utkali ve volebním duelu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) se utkali ve vysílání Televize Seznam jako soupeři pro druhé kolo voleb v obvodu Náchod.

Článek

Oba nabízejí svou zkušenost z regionální politiky, oba zastupují opoziční strany, oba jsou ze stejné generace a navíc jsou oba přáteli z fotbalu. A mezi nimi dvěma se příští víkend budou rozhodovat voliči, přičemž jeden (Pavel Bělobrádek) v prvním kole získal 26,62 procenta a druhý (Martin Červíček) 26,49 procenta.

„Jsem rád, že naše heslo ‚Senát jim nedáme‘ v našem volebním obvodu zarezonovalo a už teď je jasné, že jim Senát nedáme,“ říká k výsledkům prvního kola předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jimi“ myslí vládnoucí sestavu ANO, ČSSD, komunisty a případně i Okamurovu SPD, která s Babišovou koalicí ve Sněmově často hlasuje.

Pavel Bělobrádek se svým úspěchem v senátních volbách už od jara spojuje i otázku své budoucnosti v čele KDU-ČSL, kde stojí už osmým rokem.

„Nebudu-li zvolen senátorem, pak budu samozřejmě pokračovat jako poslanec i jako předseda KDU, oba mandáty dokončím,“ říká v rozhovoru. Mandát předsedy mu ale končí příští rok, kdy bude volební sjezd KDU-ČSL: „Zda budu kandidovat na předsedu, se rozhodnu až po volbách a oznámím to do konce roku.“

Martin Červíček, který pracoval 26 let u policie, z toho deset let v jejím top managementu, a to i jako policejní prezident, jde do souboje s tím, že chce propojit krajskou politiku s celostátní. Už dva roky je totiž náměstkem královéhradeckého hejtmana a chtěl by jím zůstat i po zvolení senátorem.

„Určitě nebudu dělat dvě funkce za dva platy, chtěl bych být neuvolněným náměstkem hejtmana a zároveň senátorem. Považuji to za obrovskou výhodu,“ říká Červíček. „Ty regionální problémy, které řeší každý den, a pozici senátora lze synergicky využít. To je přesně to zastupování regionálních zájmů v parlamentu.“

Ve volebním obvodu Náchod tedy příští víkend vzhledem k těsným výsledkům postupujících kandidátů rozhodne volební účast a voliči těch kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupili. Bude jim sympatičtější zástupce pravicové ODS, nebo středové KDU-ČSL?

Duel obou kandidátů sledujte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované