Hlavní obsah

Rozdíl mezi pivem a vínem? Piva si smíte doma vyrobit desetkrát méně. Piráti chtějí změnu

Richard Těchník vysvětluje, co je zapotřebí k domácí výrobě piva a jaké jsou dnešní zákonné překážky.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Chceme stejné podmínky jako vinaři,“ zní od Cechu domácích pivovarníků.

Článek

Přílišná byrokracie a limity podle Pirátů stěžují život Čechům, kteří si doma chtějí uvařit pro vlastní potřebu pivo.

Podmínky pro takzvané domovarníky by se mohly změnit. Piráti navrhují novelu zákona o spotřební dani. Ta by chtěla změnit limit množství piva, který si lidé mohou uvařit doma, bez toho, aby museli celnímu úřadu platit spotřební daň: Dnes je limit 200 litrů ročně na domácnost, nově by mohlo být 2000 litrů.

Češi by také už nemuseli hlásit každý rok celnímu úřadu, že si doma chtějí pivo vařit. Změnit by se mohly i podmínky pro vedení evidence uvařeného piva. Dnes musí každý domovarník skladovat údaje o každé várce piva po dobu deseti let.

„Návrh je z větší části hotov. Konzultovali jsme ho s Ministerstvem financí, ale budeme v tom pokračovat, právě kvůli evidenci. Předpokládáme, že bychom ho měli předat kolegům z ostatních poslaneckých klubů s žádostí o podporu v řádu tří čtyř týdnů,“ řekl Seznamu pirátský poslanec Radek Holomčík.

O to, aby se roční limit u domovarníků piva zvýšil na desetinásobek, bojuje i Cech domácích pivovarníků. Podle nich by se tím narovnala pravidla mezi těmi, kteří si doma vaří pivo, a vinaři. Právě vinaři si totiž mohou bez toho, aby platili spotřební daň, vyrobit 2000 litrů vína ročně.

Pokud by domovarník limit uvařeného piva překročil a Celní správa by na to při kontrole přišla, musel by doplatit spotřební daň, ta je dnes podle údajů celníků na 1 litr desetistupňového piva 3,20 Kč.

Na kolik vyjde vybavení pro domácí výrobu piva nebo jaká regulace pro nekomerční výrobu piva platí jinde ve světě? Podívejte se na video na začátku článku.

Reklama

Doporučované