Hlavní obsah

Rozebráno do deseti minut. Pražští podnikatelé vybrali podporu okamžitě

Foto: Profimedia.cz

Podpora pro pražské podnikatele byla rozebraná během několika minut (ilustrační snímek).

Reklama

V úterý v osm hodin ráno se otevřel příjem žádostí o podporu v programu COVID Praha. Peníze, které hlavní město vyčlenilo na záruky o úvěry, byly rozebrány prakticky okamžitě.

Článek

V úterý zahájený program pro pražské podnikatele, kteří nemohou čerpat podporu z COVID II, měl krátké trvání. Kdo se nestihl přihlásit v prvních vteřinách poté, co se v osm ráno spustil příjem žádostí, neměl šanci podporu získat.

„Program byl uzavřen do deseti minut,“ potvrdila Seznam Zprávám Marie Lafantová, mluvčí Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která program administruje. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dokonce mluví o devíti minutách, během kterých byl program vyčerpaný.

Během zmíněné krátké doby totiž banka přijala žádosti o úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, za které je banka schopná ručit 600 miliony korun, jež na podporu pražským podnikatelům vyčlenilo hlavní město.

Podle Marie Lafantové Českomoravské záruční a rozvojové bance stačila vyčleněná částka na přijetí zhruba 400 žádostí.

„Na přelomu dubna a května se spustí program COVID III, který v pondělí schválila vláda,“ uklidňuje podnikatele mluvčí ČMZRB.

V programu COVID III by měla ČMZRB zvládnout ručit zhruba za 120 tisíc úvěrů, tvrdí Lafantová, kapacita tak bude výrazně větší než u současné pomoci.

Příjem žádostí by měl být navíc jednodušší – žadatelé budou úvěr domlouvat jen u své komerční banky a nebudou muset posílat žádost na ČMZRB, a to díky novým evropským předpisům.

Banky o velkém zájmu věděly

Že bude program COVID Praha velmi rychle po příjmu žádostí uzavřen, bylo v bankovních kruzích jasné už během pondělí.

„Žádosti bude ČMZRB přijímat v úterý od 8:00 a očekáváme, že během krátkého okamžiku bude podávání žádostí pozastaveno,“ řekl v první den nového pracovního týdne Seznam Zprávám například mluvčí ČSOB Patrik Madle.

A stejné očekávání panovalo i v dalších velkých bankách, s jejichž zástupci redakce mluvila. „Vzhledem k tomu, že na program COVID Praha je vyčleněno 600 milionů korun a je očekáván velký zájem ze strany podnikatelů a firem,“ řekl František Bouc, z tiskového oddělení České spořitelny.

Komerční banka pak hlásila, že už od konce minulého týdne připravovala žádosti pro desítky klientů.

ČSOB si navíc udělala průzkum mezi svými klienty z řad malých a středních podniků a vyplynulo z toho, že poptávka po provozním financování v souvislosti s dopady koronaviru je „enormní a výrazně převyšuje avizovaný objem programu COVID Praha“, jak podotkl Patrik Madle.

Reklama

Doporučované