Hlavní obsah

Rozepře v Babišově straně. ANO zrušilo dvě buňky a v Liberci odcházejí členové

Hnutí na středečním celostátním zasedání předsednictva zrušilo stranickou organizaci v Praze 7 a v Kladně.

Reklama

„Má to být varování: Kritizovali, tak si dejte pozor nebo vás taky zrušíme,“ zlobí se bývalý radní Hašek.

Článek

Jiný názor, než má centrála, se neodpouští? Nebo čištění hnutí od lidí, kteří mu neprospívají? V hnutí ANO premiéra Andreje Babiše přibývá rozporů v místních stranických buňkách. Hnutí tak na středečním celostátním zasedání předsednictva zrušilo stranickou organizaci v Praze 7 a v Kladně.

Organizace v Praze 7 podle oficiálního vyjádření místopředsedy pražského hnutí ANO Miroslava Nauče dlouhodobě špatně fungovala.

„Stačí se podívat na jejich výsledky. Důvod je pouze ten, že nejsme spokojeni s tím, jak organizace funguje a dlouhodobě jsme je nabádali, ať s tím začnou něco dělat,“ vysvětlil.

Vedoucí oblasti Prahy 7 Michal Hašek, mimochodem bývalý radní hlavního města, si ale myslí, že zrušení jeho buňky má být varováním pro jiné „kverulanty“.

„Jsme kritiky povolebního dění, takže to asi máme za to,“ řekl Hašek Seznamu. „Myslím si, že je to exemplární případ. Podívejte se: vystupovali, kritizovali a chtěli něco změnit, tak si dejte pozor, nebo vás zrušíme taky,“ dodal.

Podle něj kromě buňky přijde hnutí také o straníky.

„Vzhledem k tomu, že zrušení organizace znamená i zrušení členství, tak někteří členové už prohlásili, že budou velmi důkladně zvažovat, jestli budou chtít mít s hnutím cokoliv společného,“ uvedl Hašek.

Podle Miroslava Nauče, který zrušení organizace na Praze 7 navrhl, jde předsednictvu primárně o restartování celé oblasti. O dalším členstvím v hnutí si bude s lidmi z Prahy 7 povídat v následujícím týdnu.

„Záleží, kdo bude mít chuť se hlásit. Každopádně si myslím, že je tam dost žadatelů a čekatelů o členství,“ řekl Nauč Seznamu.

Ke zrušení kladenské buňky středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová Právu řekla, že organizace byla rozdělena na několik táborů, které byly pravidelně ve sporu. Po nějaké době chce hnutí v Kladně znovu organizaci založit při pečlivějším výběru členů.

Jako důvod pro odchod z liberecké buňky ANO čtyři členové uvedli nestandardní praktiky, které se dlouhodobě projevují v hnutí v Libereckém kraji. Jako příklad uvedli provázaní některých členů ANO s firmou BusLine.

Není to poprvé, kdy v hnutí končí členové liberecké organizace. Před třemi lety ANO celou buňku zrušilo. Jako důvod tehdy hnutí uvedlo dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchající spory, které rozdělují organizaci v Liberci.

Reklama

Související témata:

Doporučované