Hlavní obsah

Rozeznít klášter v Kladrubech nebo si zahrát Člověče, nezlob se! Festival láká na světelné instalace. Podívejte se

Pátek a sobota patří v Plzni světelným hrátkám.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už počtvrté se v Plzni odehraje festival světla Blik Blik. Na šestnácti stanovištích se rozzáří světelné objekty, velkoplošné projekce i interaktivní instalace. Po cestě uvidí návštěvníci například projekci do vodní mlhy, ale budou si také moct zahrát obří digitální Člověče, nezlob se! se 108 světelnými figurkami. Reportéři Seznamu byli už u čtvrteční noční zkoušky. Podívejte se, jak bude velkolepá oslava světla vypadat.

Článek

Festival letos také symbolicky připomene oslavy 100. výročí založení Československa. K vidění bude mimo jiné videomapping na budově gymnázia na Mikulášském náměstí, animace věnovaná vývoji státního znaku či pocta prvnímu československému prezidentovi promítaná do vodní mlhy.

„Jsem velmi rád, že se nám daří spolupracovat s renomovanými špičkovými umělci, například s 3dsense na hlavní instalaci festivalu v DEPO2015, ale také se začínajícími výtvarníky. Nelehký úkol, vytvořit dvě festivalová stanoviště, na sebe letos vzali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU,“ říká Jiří Sulženko, programový ředitel společnosti Plzeň 2015, který plzeňský festival světla připravuje od jeho prvního ročníku.

Návštěvníky festivalu Blik Blik v pátek 16. března a v sobotu 17. března čeká po setmění trasa dlouhá dva a půl kilometru vedoucí městskou čtvrtí Slovany. Další tři instalace budou samostatně umístěné v prostorách Plzeňského Prazdroje. K vrcholným festivalovým zážitkům bude patřit instalace studia 3dsense v Autobusové hale, která originálním způsobem propojí projekci, světla i zvuky.

Festival se koná od roku 2015, kdy byla Plzeň evropským hlavním městem kultury, a do ulic každoročně přiláká víc než 40 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované