Hlavní obsah

Rozhádaná ČSSD: Zimolovi hrozí, že nebude ani místopředsedou

Rozhovor s politickým reportérem Václavem Dolejším o problémech v ČSSD.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda ČSSD Jan Hamáček si chce v sobotu „dofouknout“ svaly a vyzvat kritiky: Buď mlčte, nebo ze strany odejděte!

Článek

Jakmile je v sociální demokracii zle, není v nejlepší kondici a její předáci se mezi sebou hádají, už tradičně se spoléhá na poslední naději – jakési kouzlo starého kulturního domu Střelnice v Hradci Králové.

Už zítra se na tohle symbolické místo sjede z celé země 180 členů širšího vedení strany, které po nebývalém debaklu v komunálních a senátních volbách hrozí rozštěpení na dvě části.

Jen pro ilustraci, jak hluboký je současný konflikt v ČSSD: „Západní křídlo“ kolem liberálního plzeňského hejtmana Josefa Bernarda volá po odchodu z Babišovy vlády, prodeji Lidového domu a splacení dluhů.

„Východní křídlo“, parta kolem bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška, požaduje usmíření s Milošem Zemanem, ve vládě hodlá zůstat, ale s jinými ministry za ČSSD. A chce také odchod Hamáčka z čela partaje, protože je „nevýrazným a slabým“ lídrem.

Byl jsem měkký

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček tuší, že v sobotu bude čelit mimořádné kritice obou znesvářených táborů, a připravuje si plán, jak útok odrazit – a zároveň se pokusit udržet ČSSD pohromadě.

„Udělal jsem chybu, doposud jsem byl příliš měkký,“ říká Hamáček před sobotní schůzí ústředního výkonného výboru ČSSD. „Měl jsem za to, že sociální demokracie se nemá hádat, a snažil jsem se spory uhlazovat. Ale už to prostě nejde.“

Chystá se proto vůči svým kritikům přitvrdit. Vyzvat je, aby buď skoncovali s neustálou veřejnou kritikou, která stranu před voliči štěpí, nebo aby z ČSSD raději odešli.

„Pokud například někdo opakovaně zpochybňuje naše členství v EU v rámci proevropské strany, tak české politické spektrum mu nabízí velmi široké možnosti, kam může přejít,“ pálí Hamáček.

Hrozba pro Zimolu

Aby mohl takto tlačit, potřebuje si nejprve „dofouknout“ svaly.

V Hradci Králové proto nejprve nechá členy širšího vedení hlasovat, zda má po volební porážce stále ještě jejich důvěru.

A protože v ústředním výboru je většina jeho stoupenců, očekává bezproblémové potvrzení. S obnovenou důvěrou pak úřadující šéf Hamáček hodlá postupovat nekompromisně.

Hněv může hned v sobotu odnést hlavní tvář tábora jeho kritiků, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Očekává se totiž, že někdo z Hamáčkových stoupenců na schůzi navrhne, aby se hlasovalo také o vyjádření důvěry Zimolovi.

Ten už v „prohamáčkovsky“ naladěném výboru projít nemusí, což by znamenalo jeho odvolání z postu stranické dvojky.

Hovoří Lány

Do střetu se vložil i prezident Miloš Zeman, který vzkázal, že by si přál, aby se tandem Hamáček-Zimola nerozpadl a dál vedl sociální demokracii.

Tahle dvojice, zvolená do čela ČSSD letos v únoru, spolu docela vycházela až do červnového vstupu do Babišovy vlády. Jiří Zimola se tehdy neúspěšně snažil na post ministryně kultury prosadit svou spojenkyni z jižních Čech – buď jihočeskou hejtmanku Ivanu Stráskou, nebo bývalou poslankyni Vlastu Bohdalovou.

Jenže Hamáček si tehdy vybral Antonína Staňka, bývalého olomouckého primátora, aby uspokojil moravské sociální demokraty. Podruhé pak naštval Zimolu, když si jako ministryni práce a sociálních věcí vybral za narychlo odstoupivšího Petra Krčála liberálku Janu Maláčovou.

Chceme rekonstrukci

Téma vládních křesel přišlo na přetřes znovu tento týden, kdy se znesvářené tábory neúspěšně pokusily dohodnout.

V jedné pražské restauraci se v úterý Hamáček sešel s představiteli platformy Zachraňme ČSSD, kde proti němu byli místopředseda Jiří Zimola, exhejtman Michal Hašek nebo exposlanci Zdeněk Škromach či Karel Šplíchal.

„My říkáme, že jsme nebyli schopni dostát všem slibům a nevyužili jsme potenciál, který nám byl naší účastí ve vládě dán. Proto jsme otevřeli téma částečné rekonstrukce vlády,“ řekl Jiří Zimola.

V překladu to znamená, že chtějí výměnu ministra kultury, kdy by Staňka nahradil právě Zimola.

To všechno jsou ale vnitrostranické boje, které voliči nemají rádi. Ať už vyhraje Hamáček, nebo Zimola, nelze očekávat, že rozbroje v ČSSD po víkendu jen tak skončí.

Reklama

Doporučované