Hlavní obsah

Lídr ANO pro jižní Moravu? Vedení ukázalo na hejtmana Šimka

Foto: Profimedia.cz

Bohumil Šimek se stal jihomoravským hejtmanem v roce 2016.

Reklama

Hnutí ANO na jižní Moravě ve čtvrtek navrhlo do čela kandidátky dosavadního hejtmana.

Článek

Jen čtyři dny poté, co ANO na jižní Moravě přišlo o lídra do krajských voleb, vybralo předsednictvo nového kandidáta. Místopředsedu ANO Petra Vokřála, který kvůli neshodám v krajské a brněnské organizaci na své funkce rezignoval, na čele vystřídá Bohumil Šimek.

Podle informací Seznam Zpráv na něj ve čtvrtek večer ukázalo předsednictvo strany. „Bohumil Šimek byl navržen na lídra kandidátky. S krajskou předsedkyní Taťánou Malou má v následujících dnech jednat o podobě jihomoravské kandidátky,“ uvedl pro Seznam Zprávy účastník čtvrtečního jednání. Výbor hnutí bude kandidátky definitivně schvalovat 25. června.

Informaci po jednání předsednictva vládního hnutí potvrdil jeho člen a šéf Sněmovny Radek Vondráček. „Máme už lídra, který, jenom doufám, tu rukavici zdvihne,“ sdělil Vondráček. Označil Šimka za logického kandidáta. Poznamenal, že o kandidátce musí ale rozhodnout jihomoravská organizace ANO.

Nestraník Šimek stojí v čele Jihomoravského kraje čtyři roky od minulých voleb. Ve čtvrtek dotazy na svou budoucnost komentoval neurčitě. „Je na hnutí ANO, jakým směrem se chce vydat a jakého lídra chce mít,“ uvedl na ranním brífinku.

Hejtman zároveň potvrdil, že na konci minulého týdne řešil s premiérem Andrejem Babišem záležitosti v hnutí. „Bavili jsme se o situaci na jižní Moravě,“ řekl.

Předsednictvo se ve čtvrtek zabývalo třaskavou situací ANO v Brně a na jižní Moravě. Tamní organizace řeší spory v souvislosti s kauzou Stoka. Její hlavní aktér a bývalý vlivný politik ANO Jiří Švachula čelí obžalobě kvůli ovlivňování veřejných zakázek za stovky milionů korun. Straníky také rozděluje spor o místní buňky v brněnských Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Předsednictvo je nejprve na návrh krajského vedení zrušilo, později rozhodnutí revokovalo.

Vedení chce pokračovat v „očistě“ hnutí na jižní Moravě. Vondráček naznačil, že některé místní organizace v Brně zaniknou. „Je třeba dotáhnout ten očistný proces. Není vůbec vyloučeno, je to spíš pravděpodobně, že některé organizace budou zrušeny,“ uvedl Vondráček. Babiš se znovu chystá do Brna a vyslechne si stanoviska členů.

Bývalý brněnský primátor a lídr kandidátky Vokřál rezignoval v pondělí. „Odcházím, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu, a jež tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce. Nejsem a nikdy nebudu kariérním politikem. Vždycky jsem se orientoval na projekty pomáhající lidem a na tvorbu vizí než na zákulisní hry, politikaření a boj o moc,“ uvedl na Facebooku.

Vokřál se zasazoval o zrušení tří buněk. Podle něj tam docházelo k velrybaření členů a někteří lidé byli napojeni na aktéry Stoky. „S Petrem Vokřálem jsme měli dobrý vztah. Chápu důvod, proč odešel, ale to je tak všechno, co k tomu chci říct,“ řekl Šimek.

Složitou situaci v hnutí bude v příštím týdnu řešit také brněnské a krajské předsednictvo. Vokřál původně na čelo kandidátky prosadil své favority, krajská předsedkyně Taťána Malá figurovala na pátém místě. O nové podobě se rozhodne v následujících dnech.

Reklama

Doporučované