Hlavní obsah

Rozhlasová rada řešila nástupce šéfredaktora do stanice Vltava. Petra Fischera dočasně nahradí Hálková

Před hradeckou budovou rozhlasu se protestuje.Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

aktualizováno •

Před budovou rozhlasu v Hradci Králové protestovali lidé proti tomu, že Petr Fischer musí z čela stanice Vltava odejít.

Článek

V napjaté atmosféře, která panuje v Českém rozhlasu po neprodloužení smlouvy šéfredaktorovi stanice Vltava Petru Fischerovi, se sešla na pravidelné veřejné schůzi Rada Českého rozhlasu.

Oznámila, že místo odcházejícího šéfredaktora bude stanici dočasně řídit nynější vedoucí Podpory programu Vltavy Ivana Hálková. Podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny řešit pouze provozní věci, do programových záležitostí zasahovat nebude.

Ivana Hálková pracuje v rozhlase 26 let, ve stanici Vltava působí od roku 2004.

Nového šéfredaktora Vltavy vedení rozhlasu vybere v interním výběrovém řízení. Nový šéfredaktor by měl nastoupit od začátku února 2019.

Před budovu Českého rozhlasu v Hradci Králové přišlo kvůli Fischerově případu vyjádřit protest asi 40 lidí.Video: Michaela Rambousková

Radní do Hradce Králové přijeli už před 10. hodinou, kdy jim začala neveřejná část jednání. Před druhou hodinou pak před budovu Českého rozhlasu v Hradci Králové přišlo kvůli Fischerově případu vyjádřit protest asi 40 lidí.

Poslechnout si veřejnou schůzi přišel i končící šéf Vltavy Petr Fischer (vyjádření ve videu v úvodu článku).

Všichni zájemci o vstup na jednání se museli z bezpečnostních důvodů na recepci zaregistrovat a projít osobní prohlídkou. Do budovy nebyli vpuštění všichni kvůli tomu, že rada naplánovala veřejnou část schůze do omezných prostor. Zúčastnit se jednání mohlo jen deset novinářů a deset zástupců veřejnosti.

To, že šéfredaktorovi nebyla prodloužena smlouva a musí odejít, vysvětluje rozhlas oficiálně tak, že nesplnil úkoly, které dostal. A také v oficiálním vyjádření stojí, že Petr Fischer ztratil důvěru vedení.

„Pokračuje stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači,“ stálo v oficiálním prohlášení ČRo.

Tento postoj má však řadu oponentů. Na podporu Fischera vznikla i petice. Právě kvůli protestům se nejspíš radní rozhodli pro výjezdní zasedání. Podle mluvčího Jiřího Hošny však nejde o nic neobvyklého.

„Je to rozhodnutí rady, v tomto složení ještě Hradec Králové nenavštívili. Letos už byli ve všech studiích a před koncem roku se rozhodli navštívit ještě Hradec Králové,“ uvedl dnes Hošna. Podle zápisů ze zasedání Rady Českého rozhlasu Rada v letošním roce mimo pražskou budovu jednala jen dvakrát, v květnu v Brně, v říjnu pak v Plzni.

Rozhovor s novinářem Petrem Fischerem poté, co mu nebyla v Českém rozhlase prodloužena smlouva.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované