Hlavní obsah

Rozhodnutí, ale rozdrobení. Ptali jsme se, koho by demonstranti volili

Foto: Profimedia.cz

Opozičníci. Plné Václavské náměstí by volilo sedm politických stran, z nichž ani jedna není ve vládě.

Reklama

Naprostá většina oslovených účastníků úterního protestu Milionu chvilek pro demokracii má jasno v tom, koho by volila. Zazněla i výzva opozičníkům: Spojte se!

Článek

Andrej Babiš musí odstoupit! Na tom se jednoznačně účastníci úterní demonstrace pořádané v Praze hnutím Milion chvilek pro demokracii shodnou. Podobně také naprostá většina z nich o sobě nejdříve prozradila, že jsou pravicově smýšlející. Jenomže jejich politické preference jsou rozdělené mezi hned sedm stran.

Reportéři Seznamu během demonstrace vyzpovídali 111 lidí. Otázka zněla, zda mají jasno, koho volit. Ukázalo se, že naprostá většina dotázaných neváhá a je rozhodnutá dát hlas konkrétní straně.

Přesně 85 lidí uvedlo prakticky okamžitě, koho by volili. Oproti tomu pouhých pět oslovených zatím vůbec neví a dalších 15 se rozhoduje mezi dvěma konkrétními stranami. Zbylých šest lidí nechtělo prozradit, komu by chtěli dát svůj hlas.

Nejpopulárnější byli Piráti – pro ně se vyjádřilo 27 lidí. Strana vedená Ivanem Bartošem má podporu napříč věkovými skupinami od studentů přes třicátníky až po šedesátníky.

„V současné době mají nejvíce nápadů a energie, je to mladá strana,“ popisoval svoje důvody pro volbu Pirátů padesátník Ivan z východních Čech. I další oslovení oceňovali, že jsou „tahouni“ a dokážou jít do sporů s Andrejem Babišem.

Naopak jeden 20letý muž z Prahy připustil, že Piráty bude volit, a to i přesto, že ho poslední dobou „štvou“.

V těsném závěsu za Piráty se drží voliči TOP 09. Hlas této straně by dalo 25 oslovených. V tomto případě šlo nejčastěji o lidi z Prahy.

„Čekám, co s topkou teď udělá Markéta Pekarová Adamová,“ zamýšlela se nad relativně čerstvou volbou nové předsedkyně strany Jana z Prahy.

TOP 09 byla také nejčastěji zmiňovaná u těch demonstrujících, kteří se rozhodují mezi dvěma stranami.

Na třetím místě se umístili občanští demokraté, ke kterým se hlásilo 19 oslovených demonstrantů. „Očistili se, jsou tam teď slušní lidé, pan Fiala je velmi poctivý a upřímný,“ pochvaloval si ODS 36letý muž z Prahy.

Lidovcům a Starostům by dalo hlas shodně šest protestujících a zmínění byli i Zelení, kteří podle 28leté Sáry z Prahy „začínají vstávat z mrtvých“. Jedna oslovená žena by pak hlasovala i pro Stranu svobodných občanů.

Jen minimum lidí (5 oslovených) si stěžovalo na to, že aktuálně není strana, kterou by mohli volit. Jedna maminka s kočárkem například zmiňovala, že by dala hlas straně, jež by chtěla českou politiku „ozdravit“.

Relativně málo protestujících se aktuálně rozhoduje mezi dvěma stranami – 15 demonstrantů zmiňovalo, že váhají. Nejčastěji pak mezi TOP 09 a další stranou, například Starosty. „Asi by bylo nejlepší, kdyby se spojili,“ prohodil skoro šedesátiletý Vít z Prahy.

Mezi demonstranty se našla jen jedna oslovená žena, která zmínila, že v zásadě nemá nic proti hnutí ANO Andreje Babiše, problém má jen s osobou premiéra. Reportéři nenašli jediného demonstranta, který by i jen zvažoval dát hlas ČSSD, ale stejně tak SPD nebo KSČM.

Reklama

Doporučované