Hlavní obsah

Rozhodnutí o maturitě udělalo z českých maturantů studenty druhé kategorie

Foto: Profimedia.cz

Maturity budou letos nespravedlivé. Zvlášť pro maturanty v dálkovém studiu.

Reklama

Dodělávají si maturitu kvůli tomu, aby si udrželi práci. Teď ale dálkaři nevědí, jestli zvládnou dostudovat. Krom práce a rodiny mají v nouzovém stavu najít čas ještě na učení. Přitom jejich slovenští kolegové odmaturovali úředně.

Článek

Obě pracují v jedné pražské bance. Ani jedna z nich nemá maturitu. Zaměstnavatel jim dal podmínku – pokud si chtějí místo udržet, musí si maturitu dodělat. Jedna proto zvolila dálkové studium na Slovensku, druhá v Česku. Letos měly obě maturovat. První z nich ale nemusí, protože dostane jen úřední potvrzení s průměrem známek, druhá ale takové štěstí nemá. Navíc se obává, že se na maturitu kvůli pandemii koronaviru nestihne připravit, a přijde tak o místo.

Místo svých mladších kolegů ze školy, kteří mají sice zhoršené podmínky k přípravě na maturitu, ale doma na to mají alespoň čas, chodí Martina Machová po většinu nouzového stavu do práce a musí navíc zastat práci i za nemocného kolegu a těhotnou kolegyni. K tomu má doma školáka a jezdí ještě 300 kilometrů za svými rodiči na Moravu, aby jim nakoupila a zařídila další věci, a oni tak nemuseli vycházet.

„Že bych v této situaci měla ještě čas se učit, jako to mají studenti, kteří jsou ve škole standardně a mají třeba svatý týden, tak to ne. Já jsem v nouzovém stavu ještě několikrát vytíženější než normálně,“ říká Machová. Ta vystudovala učební obor kuchař/číšník, ale od devadesátých let pracovala v bankovnictví. Dosud maturitu nepotřebovala, kvůli požadavkům zaměstnavatele už ale dva roky dálkově studuje. Každou středu je ve škole od oběda do osmi večer.

Na Slovensku to jde

Na rozdíl od českých dálkařů jsou ale ti slovenští v úplném klidu. Tamní ministr školství totiž všem letošním maturantům udělil maturitu z průměru známek ze všech konečných vysvědčení a těch pololetních z posledních dvou let.

I když s úřední maturitou počítal v jedné z alternativ i český ministr školství Robert Plaga (ANO), u nás budou muset nakonec řádně odmaturovat letos všichni studenti. Ministerstvo školství jim pouze odpustí písemnou zkoušku z jazyků.

„Je mi dálkařů opravdu líto, protože čekali, že se to uzákoní jako na Slovensku. Nespravedlivé je to navíc už teď třeba proto, že musíme připustit k maturitě všechny studenty, ale normálně nepouštíme tak 30 procent žáků,“ říká ředitelka Střední odborné školy podnikatelské PROFIT Věra Kašajová, kde Machová studuje dvouletý maturitní obor.

Srovnání se Slovenskem navíc není neopodstatněné. Slováci jsou nejpočetnější zahraniční skupinou na českých vysokých školách, tvoří přes 7 procent všech studentů. Třeba na Masarykově univerzitě jich je dokonce 17 procent. Teď navíc obdrží úřední maturitu, takže budou i v případě zájmu o vysoké školy v Česku paradoxně oproti českým uchazečům ve výhodě.

Slovenský maturant se tak bez problému dostane třeba na Fakultu stavební (FSv) ČVUT, která letos promíjí všem uchazečům přijímací zkoušku z matematiky. Český maturant, který v červnu zaváhá, má ale smůlu.

Na tuto nespravedlnost upozorňuje také iniciativa Férové přijímačky na VŠ 2020, které také vadí, že se Slováci na rozdíl od Čechů mohou teď plně věnovat přípravě k přijímacím zkouškám na obory, kde je školy na rozdíl od FSv ČVUT vyžadují.

„Zkusím tuto argumentaci domyslet do důsledku. Ve chvíli, kdy by okolní země zrušily maturitu navěky, tak my, protože určité procento slovenských studentů jde na naše vysoké školy, ji zrušíme navěky také?“ komentoval výtky iniciativy v rozhovoru pro Seznam Zprávy Plaga. Připomněl navíc, že na přípravu budou mít maturanti času dost, protože vysoké školy přijímačky kvůli koronavirové pandemii a následnému uzavření škol posouvají.

MŠMT: Zkuste to na podzim

Machové ale přijde přístup MŠMT stejně nespravedlivý. Psala proto i přímo na ministerstvo, zda by alespoň pro dálkové studium nepřipadala v úvahu úřední maturita. Podle úřadu ale výjimky nejsou možné. Dostala navíc doporučení, aby si případně maturitu udělala v podzimním termínu, když teď kvůli práci, starostem o domácnost a péči o rodiče nemá čas na učení.

„To mně přišlo úplně nejvtipnější. Píšu jim, že maturitu potřebuji do června, abych si udržela práci, kterou dělám, a dostanu takovou odpověď. Proč bych měla jít na úřad práce jen proto, že jsem měla ohledně maturity za současné situace nevýhodu?“ ptá se Machová.

V nejhorším případě by si sháněla nové místo, jenže po odeznění pandemie patrně nebude sama, kdo se ocitne bez práce, takže hledání bude o to složitější.

Přístup ministerstva školství se ale nezdá ani ředitelce Kašajové. Podle ní totiž na dálkové studium pozapomnělo. Nejenže jsou takoví studenti i kvůli většímu pracovnímu i osobnímu vytížení v nevýhodě, ale hlavně měli docházku ukončit už ke 30. dubnu a maturovat po půlce května. Tak byli i dohodnutí se zaměstnavateli, kteří ale na prodloužení doby studia kvůli uzavření škol teď nemusí brát ohled.

„Řada dálkařů byla navíc v práci domluvená, že skončí s výukou v květnu, a v práci je třeba už na ty středy neuvolní, aby si dokončili studium,“ obává se Kašajová.

Pro dálkaře ale žádné varianty neexistují – buď zvládnou maturitu, nebo mají smůlu. Ministerstvo jim totiž žádnou jinou naději nenechává.

„O náhradním způsobu vykonání maturitní zkoušky pro vybranou skupinu maturantů MŠMT neuvažuje,“ dodává pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Reklama

Doporučované