Hlavní obsah

Rozhodnutí o schválení eutanazie, Čaputová v Praze a kauza podivných prodejů bytů

Večerní zprávy 20. června 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 – Eutanazie v Česku

Téma eutanázie, a vášnivé debaty. Česko stojí znovu před volbou, jestli uzákonit eutanazii. Poslankyně Věra Procházková z hnutí ANO totiž sepisuje zákon, který by usmrcení na žádost pacientů legalizoval. Seznam oslovil všechny členy Poslanecké sněmovny a požádal je o názor. Z výsledků vyplývá, že by návrh zákona mohl mít šanci.

04:45 – Vznik žaloby proti Volkswagenu

První Češi vysoudili přes půl miliardy na koncernu Volkswagen. Kvůli emisní aféře Dieselgate. I když zatím nepravomocně. Jak ale žaloba vznikla? Tak že se bývalý manažer stavebních firem spojil s právníky, které využívá i nejbohatší Čech Petr Kellner.

07:09 – Zuzana Čaputová v Česku

Jen pár dní od uvedení do funkce se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vydala na první zahraniční cestu – a podle tradice zamířila do Česka. Setkala se s českým prezidentem i předsedy obou komor parlamentu. Tam ale stereotypní program skončil – Čaputová je nejen první prezidentkou, ale i nejmladší hlavou slovenského státu. A boří i další hranice – svou dnešní návštěvu zakončí zcela neformálně – na Kampě, kde se koná koncert na její počest.

10:08 – Hádka poslanců kvůli nominacím na vyznamenání

Sněmovna schválila nominace na státní vyznamenání, které prezdient udělí v říjnu. Šanci na získání mediale za zásluhy má taky srbský režisér Emir Kusturica. Pirátům nebo lidovcům ale vadí, že Kusturica souhlasí s anexí Krymu a je to blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina. Poslanec SPD Zdeněk Podal zase chěl, aby vyznamenání získal jeho kolega z hnutí ANO Jiří Mašek. Ve sněmovně se kvůli tomu strhla hádka.

11:40 – Čínský prezident v KLDR

Poprvé po 14 letech v Severní Koreji – na dvoudenní oficiální návštěvu tam dorazil čínský prezident Si Ťin-pching. Se svým protějškem Kim Čong-unem má řešit především jaderný program Severní Koreje.

14:52 – Podivný nákup bytu

Policejní vyšetřování kauzy prodeje bytů na Praze 1 se dotklo i rodiny Pavla Tykačem šestého nejbohatší Čecha. Jde o byt v centru města o rozloze 227 metrů, který dnes patří firmě jeho manželky Ivany Tykač. Než ale její společnost tuto nemovitost získala, přeprodalo se ji několik lidí. Detaily doplní reportér Radek Nohl

16:30 – Nosorožci z Dvora Králové nad Labem do Rwandy

Kvůli pytlákům, a občanské válce v africké Rwandě v 90. letech zcela vyhynuli nosorožci černí. Obnovit populaci tohoto zvířete teď pomáhají i nosorožci z Evropy. Do nového domova zamíří pětice zvířat ze Dvora Králové nad Labem. Jde o největší takový přesun v historii.

Reklama

Související témata:

Doporučované