Hlavní obsah

Rozhodnutí soudu kvůli brexitu, Sněmovna řeší žalobu na prezidenta a další Trumpova kauza

Polední zprávy 24. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:41 – Rozhodnutí soudu kvůli brexitu

Britský premiér Boris Johnson u nejvyššího soudu prohrál. Podle jednomyslného rozhodnutí 11 soudců bylo předčasné ukončení parlamentní schůze protiprávním krokem. Zákonodárci by se tak měli v krátké době znovu sejít. Zlomový verdikt hodnotil šéfkomentátor Jiří Hošek.

„Je možné, že se poslanci sejdou ještě do konce týdne. Je to vítězství legislativy nad exekutivou,“ řekl Hošek. „Evropská unie si zřejmě řekne, že Boris Johnson nemá kontrolu nad děním ve své zemi.“

04:34 – Sněmovna řeší žalobu na prezidenta

Ústavní žaloba na prezidenta mezi poslanci pravděpodobně podporu nezíská. Senátoři Miloše Zemana viní z osmi přešlapů, které podle nich podrývají základní pravidla fungování státu. Aby se žaloba dostala až k Ústavnímu soudu, který jediný může prezidenta odvolat, musí podnět Senátu schválit i 120 poslanců. K situaci hovořila reportérka Zuzana Černá.

08:08 – Zemanův zdravotní stav

Prezident Zeman zamířil na vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice. Poprvé sám přiznal, že se jeho zdravotní stav zhoršil. Podle jeho vlastních slov má špatný sluch, nelepší se mu neuropatie a také trpí nízkým tlakem. Miloš Zeman doteď připouštěl jen neuropatii dolních končetin, tedy necitlivost chodidel, a cukrovku. Aktuální informace doplnil reportér Josef Mačí, který sledoval dění před nemocnicí.

„Prezident přijel zhruba v 10:30 a zatím v budově zůstává,“ sdělil Mačí. „Do nemocnice přijela i Zemanova dcera Kateřina.“

11:22 – Magnetická rezonance cestuje

Neobvyklý přesun v českém zdravotnictví. Elitní nemocnice IKEM se rozhodla, že svoji dvanáct let starou magnetickou rezonanci vyřadí. Nakonec ale skončí v jiné pražské nemocnici. A to konkrétně v Nemocnici Na Bulovce. Ta dosud podobný typ magnetické rezonance nemá. Přestože nemocnice ušetří, vyvolává přesun přístroje uvnitř resortu emoce. Detaily doplní reportér Radek Nohl.

13:30 – D1 stojí před Brnem v obou směrech

Kolaps na dálnici D1. V obou směrech ji uzavřely nehody kamionů. Kolony už dosahují kolem deseti kilometrů. Ráno se na 173. kilometru ve směru na Prahu převrátil kamion. Asi o hodinu později se pak na 190. kilometru ve směru na Brno srazila tři nákladní auta. Poslední nehoda se stala na 188. kilometru. Podrobnosti přidal reportér Tomáš Svoboda.

„Z D1 je teď jedno velké parkoviště,“ popsal situaci Svoboda.

15:45 – Soud kvůli akci StB

Pražská justice se měla zabývat případem pěti někdejších příslušníků StB. Ti jsou obžalováni ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s takzvanou akcí Asanace. Soud je nakonec odročený na 12. listopad, jeden z obžalovaných se nedostavil.

16:02 – Babiš v OSN

Premiér Andrej Babiš se dnes zúčastní zahájení všeobecné rozpravy čtyřiasedmdesátého zasedání Valného shromáždění OSN. Sejít by se měl mimo jiné s ukrajinským prezidentem Zelenským. Babiš by chtěl na Ukrajinu vyslat obchodní misi, podle jeho slov je totiž důležitým partnerem pro Evropskou unii i Českou republiku. Večer pak premiér zamíří na recepci, kterou v Bílém domě pořádá Donald Trump.

16:27 – Zemřel zástupce ředitele Vojenského zpravodajství

Policie hledá svědky sobotní tragické nehody v Krkonoších. Řidič Fordu Mustang se v zatáčce srazil s protijedoucím řidičem. Ten při nehodě zemřel. Mělo jít o jednoho ze zástupců ředitele Vojenského zpravodajství, brigádního generála Milana Jakubů. V souvislosti s touto událostí policisté zjišťují, jestli nešlo o tajný závod sportovních aut.

16:53 – Odškodnění pro rodiny obětí nehod Boeingu

Společnost Boeing odškodní rodiny obětí dvou nehod letadla 737 MAX. Na jejich palubě zemřelo při haváriích v Etiopii a Indonésii 346 lidí. Problematické letouny jsou od března vyřazeny z provozu.

18:10 – Další Trumpova kauza

Americký Kongres se zajímá o nejasné kroky prezidenta Donalda Trumpa – a to o Trumpův telefonický hovor s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Stížnost na telefonát podal neznámý muž z prostředí zpravodajských služeb a ve Spojených státech vyvolal hovor ostrou politickou diskusi. K hovoru se Zelenským se Trump přiznal v neděli. Situaci komentovala redaktorka Jolana Humpálová.

21:00 – Projev Grety Thunbergové

Slzy, hněv a kritika. Tak by se dal popsat emocemi nabitý projev švédské aktivistky Grety Thunbergové. Pronesla ho v pondělí na klimatickém summitu OSN. Světové lídry v něm ostře zkritizovala za jejich nečinnost.

23:10 – Krach cestovky Thomas Cook

Den od krachu cestovní kanceláře Thomas Cook. Úřad pro civilní letectví uvedl, že do Británie bylo zatím repatriováno skoro 15 tisíc klientů. Dalších zhruba 16 500 britských turistů na záchranu čeká. V průběhu dneška by mělo být k jejich návratu do vlasti vypraveno 74 letů. Podle odhadů vyjde záchranná akce asi na 100 milionů liber.

23:40 – Sport

Reklama

Související témata:

Doporučované