Hlavní obsah

Rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo se opět odloží. Jsou k tomu tři důvody

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kauza Čapí hnízdo pro Andreje Babiše zatím neskončí.

Reklama

Policii vyprší na konci února prodloužený čas, aby uzavřela případ Čapí hnízdo. Z několika důvodů je zřejmé, že se doba pro šetření bude prodlužovat.

Článek

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš a bývalá manažerka farmy Jana Mayerová, bude pokračovat i po konci února.

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil měl sice prodloužen čas na dokončení případu právě do konce tohoto měsíce, ale do této doby se mu zatím podle informací Seznam Zpráv nepodařilo získat všechny potřebné důkazy, aby mohl spis uzavřít.

Je tedy pravděpodobné, že policista požádá žalobce Jaroslava Šarocha znovu o prodloužení lhůty pro vyšetřování. Během něho prověřuje podezření, že při přípravě žádosti o dotaci ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu víceúčelového komplexu v Olbramovicích na Benešovsku byl spáchán podvod.

Městské státní zastupitelství v Praze, které případ Čapí hnízdo dozoruje, zatím nechce možnost prodloužení kauzy potvrdit. Uvádí, že je zatím předčasné mluvit, zda se lhůta pro šetření bude opět prodlužovat.

„S ohledem na skutečnost, že dosavadní lhůta pro skončení vyšetřování dosud neuplynula, jeví se dotaz nadále jako předčasný,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Podle informací Seznam Zpráv však není už časové možné, že by policie spis uzavřela a předala ho státnímu zástupci. Důvody pro to jsou minimálně tři.

Za prvé: policista Pavel Nevtípil zatím nevyzval obviněné Andreje Babiše a Janu Mayerovou a jejich obhájce, aby se mohli s důkazy ve spise seznámit. Obecně, na seznámení se spisem přitom mají běžně obvinění čas zhruba dva týdny.

Za druhé: v současné době probíhá takzvaná prověrka spisu a minimálně do pondělí žádné rozhodnutí nepadne.

Za třetí: policie stále čeká na jednu právní pomoc, která má přijít ze zahraničí, pravděpodobně ze Slovenska. I kdyby tato právní pomoc teď přišla, vyšetřovatelé by potřebovali alespoň dva týdny na to, než by ji vyhodnotili.

Dokument, na který se čeká, by měl pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci ve výši 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy, uložené nyní ve svěřenském fondu, tehdy existoval nějaký jiný hotel, středisko pro pořádání kongresů nebo třeba ubytovací zařízení. Tato analýza jí má pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Advokát Josef Bartončík, který zastupuje Janu Mayerovou, uvedl, že vyšetřovatelé měli některé dokumenty získané právní pomocí už loni v listopadu.

V jednom z nich se podle něho píše, že slovenské podniky ze skupiny Agrofert nepodnikaly v dané době na stejném trhu jako společnost Farma Čapí hnízdo. Zda by měla policii přijít ještě další právní pomoc, ale Bartončík nevěděl.

Reklama

Doporučované