Hlavní obsah

Rozhodnutí vlády přehledně: Co se změní a od kdy

Foto: David Neff

Postupný návrat dětí do škol i otevírání obchodů. Vláda představila nový plán rozvolnění.

Reklama

Vláda ve čtvrtek představila nový harmonogram rozvolnění protiepidemických opatření. Oživení veřejného života by mělo přicházet postupně v několika vlnách, které určí balíčky pravidel.

Článek

Balíčků rozvolnění připravila vláda celkem šest. O jejich postupném otevírání přitom bude rozhodovat jeden klíčový faktor. „Bude to takzvaná incidence. Fakticky to není nic jiného než počet infikovaných za posledních sedm dní vždy vztažen na 100 000 obyvatel,“ přiblížil Karel Havlíček, ministr dopravy a průmyslu a obchodu (za ANO).

Rozvolnění se podle něj bude vyhodnocovat každý týden. „V pondělí se upřesní režim, ve čtvrtek se definitivně potvrdí, nicméně pojede se už podle tohoto schématu,“ dodal Havlíček.

Balíček 1 a změny od pondělí 26. dubna

První ze série rozvolnění se bude týkat zejména školství. Tomu chce vláda dát přednost před ostatními oblastmi. Od pondělí 26. dubna se proto k už zavedeným změnám přidá praktická výuka na středních školách a na vysokých školách (pouze poslední ročníky).

Kromě toho se v krajích s incidencí pod 100 případů na 100 tisíc týdně mohou otevřít školky, dětské skupiny, lesní školky a podobná zařízení. Podle aktuálních dat k tomu dojde v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. V pondělí bude vláda rovněž rozhodovat o tom, zda se v těchto krajích otevřou druhé stupně základních škol rotačně od 3. května.

V ostatních krajích jsou čísla vyšší, mateřské školy tam tedy budou i nadále fungovat pouze pro předškoláky a děti hasičů, zdravotníků nebo pedagogů. Nutné bude také preventivní testování.

Kromě změn ve školách se otevřou venkovní prostory muzeí a expozic.

Foto: Seznam Zprávy

Nový harmonogram rozvolnění. Česko se bude k normálu vracet přes několik balíčků.

Balíček 2 a změny od 3. května

K zásadní vlně rozvolnění nicméně dojde 3. května. Právě tehdy se má podle aktuálního harmonogramu otevřít Balíček 2 a společně s ním zbytek obchodů, trhů nebo vybrané služby péče o tělo. Pro ně bude platit výjimka.

„Tyto služby nebudou ve vztahu k incidenci, čili je toho 3. května uvolníme v každém případě. Jsou na rozmezí zdravotních a kosmetických služeb, ale vnímáme je jako nezbytně nutné – jedná se o pedikúru, masáže zdravotního charakteru, kadeřnictví a podobné typy služeb. Podmínkou ovšem bude prokázání se testem, buď PCR, nebo antigenním,“ uvedl Havlíček.

„Bude se jednat buď o PCR test, nebo antigenní test z testovacího centra, případně o test z podniku, kde je možné využít asistenci zdravotníka nebo profesionální služby. V zásadě v každém okresním městě dnes testovací centrum je,“ dodal. Jak starý test bude moci zákazník předložit, nicméně vláda zatím neupřesnila.

Počítat se podle Havlíčka bude i potvrzení o očkování nebo doložení, že člověk před méně než 90 dny prodělal covid-19.

Školy od 3. května

Od 3. května 2021 (nebudou-li k 26. dubnu známky zhoršování epidemie)

- druhý stupeň základních škol (a nižší stupně víceletých gymnázií a 8leté konzervatoře) v rotačním systému*,

- organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku (ve skupinách max. 20 osob na jednom odděleném sportovišti o ploše min. 15 m2 na jednu osobu)*.

*pouze v krajích s incidencí < 100 / 100 tis. týdně

Současně s tím se otevřou provozovny péče o zvířata a doposud zavřený maloobchod. U něj už ale vláda zmiňuje podmínku nižší celostátní incidence případů koronaviru, než je 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Zjednodušeně řečeno – jedná se o 10 tisíc infikovaných za poslední týden. To vychází na necelých 1500 lidí za den v průměru. Jestli se bavíme o tom, že to bude číslo 100, tak dnes jsme na čísle 177. Ale je pravda, že před týdnem jsme byli na čísle 400,“ doplnil ministr Havlíček. Stejná podmínka platí i pro venkovní trhy.

V krajích s incidencí nižší než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel bude možné od 3. května otevřít i galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.

Foto: Karel Havlíček, twitter

Harmonogram rozvolnění ve školství

Co bude dál?

Pokud jde o další rozvolňování, vláda zatím přesně neurčila, kdy k němu dojde. Situaci chce hodnotit každý týden.

Balíček 3, který by mohl být otevřen dále v průběhu května, má opět podmínku incidence pod 100 případů na 100 tisíc obyvatel týdně. Předpokládá otevření ostatních služeb s ochranou dýchacích cest a svatby či pohřby, kterých se venku bude moci účastnit 30 osob.

Balíček 4 by měl být otevřen, pokud bude méně než 75 případů na 100 tisíc týdně, a počítá s povolením divadel, venkovních koncertů, otevřením hradů a zámků či zahrádek restaurací.

Hotely a penziony by v tomto stupni mohly být zaplněny na maximálně 25 procent kapacity s podmínkou testu, hygienického režimu a vyloučení nočních akcí.

Povoluje také sport venku ve skupinách maximálně 20 lidí s vyloučením vnitřních prostor, sport uvnitř v režimu 1:1 s testem nebo sport s diváky s omezením a hygienickým režimem.

Svatby a pohřby budou povolené uvnitř pro maximálně 30 lidí a pro 50 lidí venku.

Téměř v normálu: otevření bazénů i saun

Pokud epidemická situace klesne pod 50 případů na 100 tisíc obyvatel týdně, budou se otevírat bazény, sauny i wellness. Vládní dokument přitom uvádí ještě podmínku testu a speciálního hygienického režimu.

S negativním testem by lidé měli mít možnost také vyrazit do kina nebo do vnitřních prostor restaurací. Svateb a pohřbů se bude moci vevnitř zúčastnit až sto lidí a venku 250.

Poslední – šestý – balíček se v Česku otevře ve chvíli, kdy incidence klesne pod 25 případů na sto tisíc obyvatel. Přestože už bude veřejný život zcela rozvolněn, předpokládá i tento balíček nošení ochrany dýchacích cest.

Reklama

Doporučované