Hlavní obsah

Rozhodnuto. Demokraté ovládli obě komory amerického Kongresu

Foto: Profimedia.cz

Zvolený senátor za Georgii Jon Ossoff.

Reklama

Ostře sledované senátní volby v Georgii mají své vítěze. Ve hře byla dvě křesla v americkém Senátu i budoucnost vlády Joea Bidena. Nyní je už jisté, že oba mandáty získali demokraté Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Článek

Sčítání volebních lístků z druhého kola řádných senátních voleb bylo dramatické. Mezi demokratickým kandidátem Jone Ossoffem a republikánským senátorem Davidem Perduem, který bojuje o znovuzvolení, šlo o velmi těsný boj.

Třiatřicetiletý Ossoff, nejmladší americký senátor za posledních 40 let, nicméně nelenil a již v brzkém odpoledni se prohlásil za vítěze senátního závodu. Poděkoval georgijským voličům s tím, že bude sloužit všem lidem v Georgii. Podle agentury AP tak ale učinil příliš brzy – výsledky byly v tu chvíli příliš těsné a za vítěze jej média prohlásila až po desáté večer našeho času. Nad Perduem zvítězil s náskokem 0,6 procenta – s podporou 50,3 procenta hlasů.

Naopak demokrat Raphael Warnock měl své místo v Senátu jisté už od středečního rána. Nad republikánskou kandidátkou Kelly Loefflerovou vyhrál v druhém kole zvláštních senátních voleb, které mají zaplnit prázdné křeslo po rezignaci republikána Johnnyho Isaksona. A to o 1,2 procenta hlasů.

„Nemám úmysl stát se politikem, hodlám být služebníkem veřejnosti,“ uvedl Warnock pro americkou CNN. „Posledních deset let jsem pracoval na tom, aby se k volbám registrovaly statisíce nových voličů. Tito voliči mě teď spolu s dalšími podpořili a vyslali do Washingtonu jasnou zprávu: Je to demokracie lidu, nevlastníte ji. Moc máte jen proto, že jsme vám ji na určitou dobu propůjčili. Je to určitý druh služby a posvátné důvěry, kterou beru velmi vážně. Doufám, že v dalších dnech naplním své sliby,“ prohlásil budoucí senátor.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco demokraté ovládli Bílý dům i obě komory amerického Kongresu, příznivci Donalda Trumpa, odcházejícího prezidenta, se ve středu sešli na protestu proti výsledku prezidentských voleb.

Výsledek uvolnil ruce Bidenovi

Druhé kolo senátních voleb v Georgii se neslo v duchu velkých očekávání obou soutěžících politických stran. Republikáni doufali v zisk alespoň jednoho křesla, kterým by stvrdili svou stávající většinu v Senátu. Tu vede Mitch McConnell, kterému se kvůli hluboké neochotě spolupracovat s někdejší demokratickou vládou Baracka Obamy začalo přezdívat Doktor Ne.

Aby v Senátu získali převahu nad republikány, potřebovali demokraté křesla dvě. Tím by byly počty senátorů z obou táborů vyrovnané a finální hlas by připadl nastupující viceprezidentce, demokratce Kamale Harrisové. Demokratická strana oba dva vysněné mandáty získala. A nyní je už jasné, že obě komory amerického Kongresu budou v demokratických barvách.

Výsledek představuje velkou úlevu zejména pro nastupující demokratickou administrativu Joea Bidena. Své legislativní návrhy tak mohou prosadit zcela bez republikánů. Stejně tak už nedojde ani na potenciální blokování demokratických nominací do klíčových postů ve vládě i třeba na federálních soudech.

Oba poražení republikáni teď budou podle amerických médií možná následovat kroky svého republikánského šéfa Donalda Trumpa. Tedy co se odmítnutí výsledků voleb týče. Perdue nasadil bojovný tón už brzy odpoledne, kdy se Ossoff dostal do vedení.

„Zmobilizujeme veškeré dostupné zdroje a využijeme veškerých právní prostředků, abychom se ujistili, že všechny legálně odevzdané volební lístky byly řádně započítány. Věříme tomu, že senátor Perdue nakonec vyhraje,“ píše se ve vyjádření Perduova týmu.

Podle zpravodajského webu Vox užití spojení „legálně odevzdané volební lístky“ připomíná jazyk, který používá odcházející prezident Donald Trump. A to ve chvílích, kdy se snaží zpochybnit legitimitu voleb, protože se mu nelíbí jejich výsledky.

Trump ostatně už pár hodin po začátku sčítání hlasů ve svém tweetu naznačil, že si demokraté přisoudí v nějakém momentu takový počet hlasů, který se jim bude hodit k vítězství.

Reklama

Související témata:

Doporučované