Hlavní obsah

Rozhodnuto. Novými ministry budou právník Chvojka a šéf Motola Ludvík

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Prohlášení premiéra Sobotky k novým ministrům: končí Dienstbier a Němeček, vláda bude mít dvě nové tváře

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Premiér Sobotka chce oživit sociální demokracii, obětoval kvůli tomu ministry Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka.

Článek

Po týdnu spekulací je jasno. Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že vymění dva ministry. Konkrétně šéfa Legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Oproti dřívějším předpokladům si místo ve vládním týmu uchovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Novými ministerskými posilami, které mají nahradit „unavené“ kolegy, se stanou šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík a poslanec Jan Chvojka.

Ekonom a manažer Ludvík nahradí Němečka a právník Chvojka Dienstbiera.

Pusťte si ze záznamu celé vysílání Seznam Zprávy k ministerské rošádě (včetně projevu premiéra, prvních komentářů a reakcí odvolaného ministra)

„Sociální demokracie nemůže nereagovat na výsledek krajských voleb a neprovést změny. Já jsem se rozhodl tyto změny iniciovat a zahájit. Vedl jsem několik rozhovorů, a to velmi tvrdých, kdy s některými kolegy jsme se na další spolupráci dohodli a u některých jsem rozhodl, že je třeba jejich misi ukončit," řekl Sobotka na tiskové konferenci v sídle ČSSD.

Své rozhodnutí už telefonicky oznámil prezidentu Miloši Zemanovi. S návrhy na odvolání za ním pojede v neděli do Lán.

Premiér oznámil, že chystá obměny v řadách sociálnědemokratických ministrů svým spolustraníkům již minulý týden. Podle dopisu, který jim zaslal, je nutné vyměnit „unavené kusy“, aby bylo možné lépe voličům prodávat úspěchy nejsilnější vládní strany.

Konkrétní jména ale neuvedl a rozjel se kolotoč spekulací.

Premiéra za to kritizoval třeba právě vyměněný Jiří Dienstbier.

„Měl udělat jasný, čistý řez. Předešlo by se celé řadě spekulací,“ řekl Dienstbier ve večerním rozhovoru pro Seznam. Stejně tak nesouhlasí s tím, že premiér jel v úterý předjednat své návrhy s prezidentem Milošem Zemanem.

„Já na jeho místě bych postupoval tak, že bych si pozval ty, kterých se to týká, oznámil jim to, bezprostředně bych to oznámil veřejnosti a oznámil to prezidentovi. A neptal bych se ho, jestli s tím souhlasí, nebo ne, protože mu do toho podle ústavy nic není. Prezident podle ústavy funguje jako notář, nemá žádný prostor odmítnout návrhy premiéra," dodal Dienstbier, který v tomto týdnu absolvoval se Sobotkou hodinové jednání.

Podobně se premiér sešel i s Němečkem. V pondělí ministr nechtěl o svém odvolání spekulovat, ale očividně s ním počítal. „Pro mě je důležité, jak z této situace vyjde sociální demokracie. Já se nemůžu dívat na to, jak se nám někteří naši političtí konkurenti chechtají a mají radost z toho, že se nám teď úplně nedaří, uvedl s tím, že obměna ministrů je plně v rukou premiéra.

Sobotka mimo jiné také uvedl, že by si obměnu dokázal představit i na postech, které zastávají ministři koaličních partnerů – hnutí ANO a lidovců. Předsedové obou stran Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek ale takové úvahy odmítli.

Reklama

Doporučované