Hlavní obsah

Trump přepisuje dějiny USA. Bude čelit impeachmentu podruhé

Foto: Profimedia.cz

Dosluhující prezident Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila návrh ústavní žaloby na Donalda Trumpa za podněcování ke vzpouře v souvislosti s útokem jeho příznivců na budovu Kongresu.

Článek

Donald Trump se tak rozhodnutím Sněmovny stává prvním prezidentem v historii Spojených států amerických, který čelí impeachmentu už podruhé.

Sněmovna, ovládaná demokraty, o takzvaném impeachmentu prezidenta hlasovala ve středu. Ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa za „podněcování vzpoury“ v souvislosti s nedávnými nepokoji podpořilo ve Sněmovně reprezentantů svými hlasy i deset republikánských kongresmanů. Většina konzervativců sice k Trumpovi loajální zůstala, po vášnivé několikahodinové debatě bylo rozhodnuto – 232 : 197.

Republikán Trump bude nyní čelit soudnímu procesu v Senátu. V případě, že bude usvědčen, může čelit zákazu opětovného výkonu funkce.

Z čeho je Trump obviněn? Impeachmentová obvinění jsou politická, nikoli trestní. Prezident byl Kongresem obviněn z podněcování útoků na Kapitol svým projevem ze 6. ledna. V návaznosti na jeho vyjádření Trumpovi příznivci násilím vnikli do Kapitolu a přinutili zákonodárce, aby přerušili potvrzování volebních výsledků. Během nepokojů museli být zákonodárci evakuováni, pět lidí zemřelo. Trump na sociálních sítích své voliče k nepokojům burcoval.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí „odklepla“ Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

V článku obžaloby stojí, že Trump „opakovaně vydal nepravdivá prohlášení, v nichž tvrdil, že výsledky prezidentských voleb byly podvodné a neměly by být akceptovány“. Tato tvrzení měl dále opakovat a „úmyslně učinit před davem prohlášení, která povzbudila a předvídatelně vyústila v nezákonné akce v Kapitolu“, což vedlo k násilí a ztrátám na životech. „Prezident Trump vážně ohrožoval bezpečnost Spojených států a jejich vládních institucí, ohrožoval integritu demokratického systému, zasahoval do mírového předání moci a ohrožoval rovnocennou vládní strukturu.“

Krátce po rozhodnutí o impeachmentu vydal Bílý dům prohlášení oznamující Trumpův proslov. Vzhledem k jeho pozastaveným účtům na sociálních sítích se však řešila technická stránka přenosu. Mezitím si vzala na tiskové konferenci slovo předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. S politováním v hlase a svým následným podpisem potvrdila výsledek jednání.

Očekávané video s vyjádřením Donalda Trumpa nakonec publikoval oficiální twitterový účet Bílého domu. K impeachmentu se však prezident nevyjádřil jediným slovem. Odsoudil však násilí z Kapitolu slovy: „Každý Američan si zaslouží, aby byl jeho hlas vyslyšen, ale v míru. Násilí a vandalství nemají v naší zemi a v našem hnutí absolutně žádné místo. Ať už jste nalevo, napravo, demokrat, nebo republikán. Pro násilí neexistuje omluva. Zákony musí dodržovat úplně každý,“ uvedl a dodal, že vyzývá každého, kdo v něj má důvěru, aby napomohl nastolit v zemi opět mír a klid.

„Žádný můj skutečný zastánce by nikdy nemohl podpořit politické násilí. Žádný můj skutečný zastánce by nikdy nemohl nerespektovat vymáhání práva ani naši skvělou americkou vlajku,“ řekl. „Pokud děláte některou z těchto věcí, nepodporujete naše hnutí, útočíte na něj a útočíte na naši zemi. Nemůžeme to tolerovat. Kalamitou v Kapitolu jsem byl šokován a zklamán, stejně jako vy ostatní. Chci poděkovat těm Američanům, kteří na toto reagovali mírně a s klidem. Přes tu změnu se dostaneme, stejně jako přes všechno předtím.“

Ve svém projevu pak Trump zkritizoval také „útok na svobodu projevu“. Narážel tak na své zrušené účty na Twitteru, YouTube a Facebooku. „Je to napjatá a těžká doba. Snaha cenzurovat, zrušit a zakázat naše spoluobčany je špatná. Je to nebezpečné. Nyní je potřeba, abychom se navzájem poslouchali. Ne jeden druhého umlčovat.“ Jeden z poradců Bílého domu pro CNN sdělil, že kolem Trumpa momentálně panuje nedobrá nálada, „všichni se na sebe hněvají“ a prezident je údajně rozrušený, protože má pocit, že se ho okolí dostatečně nezastává. „Je v režimu sebelítosti,“ řekl zdroj.

Donald Trump tak přepisuje americké dějiny. Tentokrát bude pamatován i jako první prezident, který má na kontě dva impeachmenty. Ten z roku 2019 nakonec zarazila Republikánská strana a žádný její člen se na stranu demokratů nepřidal. Tenkrát také Donald Trump nacházel ve svém okolí onu útěchu a zastání, které mu dle zdroje z Bílého domu momentálně chybí.

Desítku „přeběhlíků“ tvoří Liz Cheneyová z Wyomingu, Adam Kinzinger z Illinois, John Katko z New Yorku, Anthony Gonzalez z Ohia, Tom Rice z Jižní Karoliny, Dan Newhouse a Jaime Herrera Beutlerová z Washingtonu, Fred Upton a Peter Meijer z Michiganu a David Valadao z Floridy.

K situaci se již vyjádřil i nově zvolený americký prezident Joe Biden, který Trumpa v úřadu vystřídá 20. ledna. „Doufám, že vedení Senátu najde způsob, jak se vypořádat s ústavní odpovědností v souvislosti s impeachmentem, a zároveň bude pracovat na dalších věcech důležitých pro tuto zemi,“ uvedl ve svém příspěvku na sociální síti Twitter. Že by Trump musel opustit Bílý dům, než jeho funkční období skončí, je nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Doporučované