Hlavní obsah

Stát razantně zvýší platy svým zaměstnancům. Kdo kolik dostane a od kdy?

Koalice zvedla platy státním zaměstnancům.

 

Reklama

Koalice se sešla v kompletním složení, aby rozhodla, kolik přidat lidem ve veřejném sektoru od 1. listopadu.

Článek

Platy učitelů se od začátku listopadu zvýší o 15 procent, platy ostatních zaměstnanců ve státní správě o deset procent. Dnes se na tom shodla vládní koalice, oznámil na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dohodnuté zvýšení i jeho termín odpovídá požadavkům odborů.

Zatím není jasné, jaká je dohoda o zvýšení peněz pro vysoké školy. Rektoři žádali vládu o dodatečných 4,5 miliardy korun.

Po jednání koalice se bude návrhem státního rozpočtu na příští rok věnovat vláda, neočekává se, že by dnes kabinet návrh definitivně schválil. Příští pondělí chce návrh představit na zasedání tripartity. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

Při jednání koalice se po delší době viděli osobně i premiér Bohuslav Sobotka a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jednání provázela před Strakovou akademií rušná atmosféra.

Odbory veřejného sektoru zůstávají zatím ve stávkové pohotovosti, dokud vláda neschválí nařízení o růstu platů. Dnešní rozhodnutí lídrů koalice o zvýšení tarifů učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent od listopadu odboráři vítají, stávku a protesty teď nepřipravují. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Do stávkové pohotovosti vstoupilo kvůli zvyšování platů 14 odborových svazů s asi 100 tisíci členy.

Reklama

Doporučované