Hlavní obsah

Hlasuje se o posílení Orbánovy moci, Soros posílá pomoc za milion eur

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hlídka maďarské vojenské policie v Budapešti.

Reklama

Pondělní Středoevropský deník se věnuje dalšímu politickému vývoji v Maďarsku. Přinášíme i zprávy o dalších opatřeních v Rakousku a smrti slavného polského hudebního skladatele.

Článek

Kontroverzní zákon může být už dnes

Maďarský parlament by podle ministryně spravedlnosti Judit Vargové mohl už během pondělí schválit kontroverzní „protikoronavirový zákon“, který by kromě zavedení epidemiologických a hospodářských opatření i posílil pravomoci vlády Viktora Orbána. Ještě do půlnoci by ho mohl podepsat prezident.

Maďarský zákon v otázkách a opovědích:

Dekrety, které kabinet vydává, by byly platné po celou dobu trvání nouzového stavu, o kterém rozhoduje vláda. Nově by bylo možné potrestat novináře až pětiletým trestem za záměrné šíření nepravdivých nebo poplašných zpráv o koronaviru. Ke schválení zákona jsou potřebné dvě třetiny hlasů, kterými vládnoucí strana Fidesz v parlamentu disponuje.

V maďarském hlavním městě mezitím každý večer na 12 velkých hotelů vyjadřuje solidaritu s postiženými oblastmi světa. Pokoje v budovách rozsvítí tak, aby světla vytvořila nápis „4U“, tedy anglicky „Pro vás“.

+1

Budapešťský rodák a finančník George Soros poslal prostřednictvím své nadace Open Society Foundations maďarské metropoli milion eur.

„Pandemie nezná hranice: ani mezi zeměmi, ani mezi lidmi. (…) Narodil jsem se v Budapešti během velké hospodářské krize, deset let poté, co španělská chřipka v Budapešti zabila tisíce lidí. Přežil jsem 2. světovou válku, vládu Šípových křížů a obležení města. Vím, jaké je to žít v extrémních podmínkách,“ zdůvodnil v prohlášení Soros dar městu.

Foto: Profimedia.cz

George Soros na snímku z letošního ledna.

Finančníka považuje premiér Orbán dlouhodobě za svého úhlavního politického nepřítele a viní ho z organizace nelegální migrace do Evropy. Primátorem Budapešti, která je adresátem finanční pomoci, je od loňského podzimu opoziční politik Gergely Karácsony. Vláda je od té doby s metropolí v řadě politických konfliktů.

Německem otřásla sebevražda ministra

Nečekaná zpráva přišla o víkendu ze spolkové země Hesensko. Tamní zemský ministr financí Thomas Schäfer, kterému média věštila slibnou politickou kariéru, spáchal v sobotu sebevraždu. Čtyřiapadesátiletý politik CDU byl v hesenské vládě od roku 2010, jeho schopnosti oceňovala i opozice a předpokládalo se, že se v budoucnu stane i premiérem spolkové země.

Foto: Profimedia.cz

Hesenský politik Thomas Schäfer.

Předseda hesenské vlády Volker Bouffier v prohlášení uvedl, že ministra Schäfera velmi tížily obavy z ekonomických dopadů koronavirové krize a to, že stát nedokáže naplnit očekávání lidí na finanční pomoc. Právě to mělo být podle Bouffiera důvodem, proč si politik vzal život.

Do obchodů jen s rouškou

Rakouská vláda zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Zřejmě od středy bude povinné nosit při nakupování v obchody roušky. Oznámil to kancléř Sebastian Kurz. Roušky začnou vydávat lidem samy supermarkety. Plošné nařízení nosit roušky – jako v Česku a na Slovensku – zatím v Rakousku neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní tisková konference rakouské vlády.

Země zavírá hotely a na vzorku 2 000 náhodně vybraných lidí proběhne test na koronavirus. To by mělo dát úřadům přesnější představu o tom, kolik lidí je reálně nakažených. Oficiálně potvrzených je 9 125 případů. Zemřelo 108 lidí.

Zemřel slavný skladatel Penderecki

Smutná zpráva přišla o víkendu z Varšavy. V neděli ráno po dlouhé nemoci zemřel významný polský skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki, autor desítek symfonických, sborových a operních děl.

Foto: Profimedia.cz

Polský skladatel Krzysztof Penderecki.

Ve světě na sebe poprvé výrazně upozornil jako autor skladby Žalozpěv obětem Hirošimy, za niž v roce 1959 získal cenu UNESCO. Známý byl i pro svou filmovou hudbu, kterou vytvořil pro snímky Vymítač ďábla (1973), Osvícení (1980) či Katyň (2007). Získal mimo jiné dvě americké Grammy a je držitelem i řady jiných ocenění.

Aktuálnímu politickému dění v Polsku se věnujeme zde:

Matovičova vláda ohlásila záchranný balík

Zatímco podle únorových odhadů měla slovenská ekonomika růst o více než dvě procenta, kvůli koronavirové krizi se může podle analytiků slovenských bank propadnout až o 6 procent. Očekává se i růst nezaměstnanosti na téměř 8 procent a zpomalení růstu mezd.

Vláda v neděli představila balík na podporu hospodářství. Podrobnosti zatím nejsou známy, ví se ale, že stát má příští tři měsíce dotovat mzdy firmám zhruba miliardou eur, současně má přidat měsíční garance na úvěry podnikatelům za půl miliardy eur.

Odvody se zatím neodpouštějí, firmy a živnostníci s propadem tržby nad 40 procent mohou požádat o jejich odklad. Podle Denníku N přichází státní pomoc na poslední chvíli, je ale ve větším rozsahu, než se očekávalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované