Hlavní obsah

Rozhodující nájezd i vyřazení obra z NBA. Jak Satoranský ukázal svoji jedinečnost a Česko přepsalo dějiny

Foto: Český basketbal

Tomáš Satoranský při nástupu před zápasem s Ruskem.

Reklama

Čeští basketbalisté porazili Bosnu a Hercegovinu, a zajistili si tak účast na mistrovství světa. Poprvé v historii České republiky.

Článek

Senzace, v kterou basketbaloví fanoušci poslední týdny věřili, se stala skutečností. Čeští basketbalisté si poprvé v samostatné historii zahrají mistrovství světa. Tam naposledy startovalo v roce 1982 tehdejší Československo. Tým vedený trenérem Ronenem Ginzburgem si účast potvrdil nedělní výhrou v Bosně a Hercegovině, důležitý krok ale udělal už ve čtvrtek, kdy ve vyprodané hale v Pardubicích porazil v nervy drásajícím závěru výběr Ruska.

Česká reprezentace měla pro klíčový dvojzápas ve svých řadách posily, na které se v předešlých utkáních kvalifikace nemohla spolehnout. Jana Veselého, kterého kvůli povinnostem v Eurolize neuvolňoval jeho mateřský klub Fenerbahce a také Tomáše Satoranského, v současné době jediného Čecha, který pobíhá po palubovkách nejslavnější basketbalové ligy světa NBA, konkrétně v barvách Washingtonu Wizards.

A právě Satoranského zkušenost a basketbalové schopnosti pomohly reprezentaci v klíčových momentech. Proti Rusku dirigoval útok a především pak proměnil šest vteřin před koncem rozhodující nájezd do koše a zajistil tak výhru 80:78. „V přípravě se mi sice tahle akce nedařila, i dnes jsem z ní nedával, ale mám v téhle střele opravdu sebevědomí a věděl jsem, že je to akce, kterou mohu využít,“ uvedl Satoranský po zápase.

Podívejte se na shrnutí zápasu Česko - Rusko

Podívejte se na shrnutí basketbalového zápasu Česko - Rusko.Video: Český basketbal, Youtube.com

V Bosně a Hercegovině se změnil ve střelce týmu, když zaznamenal 22 bodů, nejvíce z českých barev. Klíčová ale pro výhru byla jeho práce v obraně. Dvakrát dokázal vybojovat prorážení od největší hvězdy domácích Jusufa Nurkiče, přičemž tím druhým jej vyhnal ze hřiště do konce zápasu. Pivot základní sestavy Portlandu Trail Blazers byl největším problémem českého výběru. Tvrdým stylem trápil naše podkošové duo - Veselý, Balvín. Jan Veselý kvůli faulům skončil v úvodu čtvrté čtvrtiny a odehrál celkem jen 17 minut. Ondřej Balvín skončil obdobně a Nurkič v tu chvíli dominoval.

Pak ale přišel moment, který zlomil zápas. Dvě minuty před koncem Nurkič svým klasicky agresivním stylem najíždí na koš, Tomáš Satoranský ale čte jeho záměr a hbitě se mu staví do cesty, rozhodčí píská Nurkičovo prorážení a pro pivota zápas končí. Autor 19 bodů a 15 doskoků odchází ze hřiště. V době, kdy Česko už je taktéž bez dvojice pivotů. A skóre je těsné o pár bodů.

„Honza Veselý měl těžký úkol proti tak silnému pivotovi, my mu navíc moc nepomohli. Ještě mu pískli přísné fauly. Naštěstí se nám povedlo vyfaulovat Nurkiče, to bylo důležité. Opět se potvrdilo, jaké zkušenosti tento tým nabral a udrželi jsme v koncovce nervy. Já se trápil se střelbou, ale věděl jsem, že mohu přispět i něčím jiným. Snažil jsem se pomoct na doskoku. Vojta Hruban s Blakem Schilbem rozhodli ve chvílích, kdy se nám nejméně dařilo,“ hodnotil zápas Satoranský.

Češi nakonec Bosnu a Hercegovinu porazili 85:80. Z historického úspěchu se ale těsně po zápase neradovali tak, jak by se čekalo. „My nevěděli, jestli už tam opravdu jsme. Nikomu se to moc nechtělo počítat, tak jsme si prostě řekli, že jdeme vyhrát a pak uvidíme. Proto jsme pak všichni po sobě koukali, protože jsme nevěděli, jestli teda už můžeme začít slavit. Ještě v šatně jsme se ujišťovali, jestli už je opravdu hotovo,“ uvedl Vojtěch Hruban, který patřil k oporám týmu.

A takto slavil český výběr postup v šatně po zápase.

„Je to historický moment a obrovský úspěch pro český basketbal. Je to splněný sen. Myslím, že nikdo nevěřil, že se to může povést. Ale já znám svůj tým a vím, že si to tam nepojedeme užít a prohrávat o 30 bodů. To tihle kluci nedopustí. Budeme chtít ukázat, jak dobrý tým jsme, a nabrat další zkušenosti pro EuroBasket 2021,“ komentoval další ambice trenér českého týmu Ginzburg.

I po historickém úspěchu věří, že český tým může být ještě lepší. „Tohle není maximum, můžeme být ještě lepší. Pokud vydrží zdraví a tým zůstane pohromadě, můžeme hrát ještě mnohem lépe, to mi věřte. Tenhle tým má ještě větší potenciál a věřím, že to ukážeme na mistrovství světa a pak na mistrovství Evropy 2021,“ dodal trenér. A podobně to vidí i Hruban. „Asi to bude znít odvážně, ale máme nejsilnější tým, který jsme kdy měli. Věřím, že tohle ještě není strop a že můžeme ještě výš,“ říká křídlo Nymburku.

Reklama

Doporučované