Hlavní obsah

V Uckru Mašínové zastřelili dva policisty. „Přišli jsme tu o Zbyňka,” vzpomíná Josef Mašín na místě činu

Josef Mašín vypráví před nádražní budovou, kde se v roce 1953 střílelo. Zahynuli zde dva policisté a jeden člen skupiny bratrů Mašínových, Zbyněk Janata.

 

Reklama

Rozhovor s Josefem Mašínem před nádražím v Uckru, kde se on a jeho bratr střetli s východoněmeckými policisty.

Článek

Josef Mašín se zatím do České republiky vrátit nechce. „Ale jednou se tam snad podívám, času mám dost,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, který jsme natáčeli na jaře, při jeho jedné z návštěv Německa.

S Josefem Mašínem jsme mluvili před nádražní budovou v německém Uckru, kde se  v roce 1953 odehrál jeden z nejdramatičtějších střetů během útěku skupiny bratrů Mašínů z Československa na Západ. Při přestřelce v Uckru (asi sto kilometrů od Berlína) zahynuli dva východoněmečtí policisté. Do zajetí padl i Zbyněk Janata, jeden z členů Mašínovy skupiny. Němci ho vydali do Československa, kde byl v roce 1955 spolu s dalším členem skupiny Václavem Švédou a strýcem obou bratří Ctiradem Novákem popraven.

„Tady jsme přišli o Zbyňka,” popisuje velmi stručně v rozhovoru Mašín, co se tehdy stalo a jak on sám na útěk vzpomíná.

Do Německa, jak sám říká, přilétá z Ameriky často, někdy i jednou za dva měsíce. Ale aby si cestu prodloužil až do rodné vlasti, to zatím nechce. „Trestní zákony mají kontinuitu s těmi komunistickými, komunisté jen přejmenovali cedule nad dveřmi, dnes jsou z nich kapitalisté,” říká Josef Mašín.

Celý rozhovor s ním si pusťte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované