Hlavní obsah

Fiala: STAN rychlou reakcí přinesl politickou kulturu, kterou jsme slíbili

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čestným hostem mimořádného sněmu hnutí STAN byl předseda vlády Petr Fiala z ODS.

Reklama

Naše spolupráce stojí na osobní důvěře, řekl premiér Petr Fiala (ODS) novinářům na mimořádném sněmu hnutí STAN. Koaličního partnera přijel na sněm pochválit, ale i podpořit před volbou nového vedení.

Článek

Čestným hostem mimořádného sněmu hnutí STAN, které si po sérii kauz volí nové předsednictvo, byl premiér Petr Fiala (ODS). Koaliční partnery pochválil za činnost jejich ministrů. V krátkém rozhovoru, který poskytl médiím, uvedl, že vzhledem k problémům a výzvám, které před Českou republikou jsou, by STAN měl své vlastní problémy překonat hlavně rychle.

S čím jste na sněm koaličního partnera přijel?

Hnutí STAN je významnou součástí naší vládní koalice. Měl jsem příležitost poděkovat za spolupráci ve vládě, za činnost jednotlivým ministrům a samozřejmě jsem vyjádřil i přesvědčení, že si STAN s těmi problémy, kterým v uplynulých měsících čelil, poradí.

Je to důležité i pro Českou republiku. STAN rychlou reakcí a řešením ukázal, že je demokratickou stranou, která si je vědomá své odpovědnosti a skutečně přináší tu novou politickou kulturu, kterou jsme voličům slíbili.

Co je čeká dál?

To je především na nich. A myslím, že sněm je dnes svolaný proto, aby si řekli, jaké je poučení z minulých problémů, kterým hnutí čelilo. Pro mě je důležité, že STAN reagoval prakticky bezprostředně, ať už vůči své pražské organizaci, ale že vyvodili i odpovědnost širší. Odstoupil ministr školství, který v té kauze nebyl ani vyšetřován, ani obviněn.

To jsou důležité kroky pro politickou kulturu v naší zemi. Je pro mě podstatné, aby STAN ty problémy překonal rychle, protože před vládou jsou velké výzvy, kterým čelí Česká republiky a čeští občané. Těm se musíme naplno věnovat.

Kolegy jste jen chválil, nebylo namístě jim i trochu vyhubovat, za problémy, které vámi vedené vládě způsobili?

Já jsem o těch problémech mluvil a myslím si, že oni jsou si jich dobře vědomi. Ta sebereflexe o tom svědčí. Já jsem sem přijel ocenit to, co se tomuto hnutí daří ve vládě, a ocenil jsem práci svých kolegů z vlády – a myslím, že to je takhle namístě.

Jakou důvěru má u vás Vít Rakušan?

Vítek Rakušan má určitě moji důvěru, a já jsem to i ve svém projevu řekl. Naše spolupráce stojí i na osobní důvěře. Myslím, že je to vidět, a to je důležité. Naše vláda funguje jako tým, nestřílíme po sobě v médiích, jako tomu bylo v minulosti. Snažíme se pracovat ve prospěch občanů této země, jsme si vědomi své odpovědnosti. Pan Rakušan jako první místopředseda vlády a ministr vnitra skvěle zvládá svou práci. Ukazuje se to i na tom, jak si Česká republika poradila s obrovskou uprchlickou vlnou.

Reklama

Doporučované