Hlavní obsah

Velvyslanec: Třetí světovou válku už zažíváme. Ukrajina nemusí být poslední cíl

Hostem Výzvy byl velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ve čtvrtek to bude měsíc, kdy na ukrajinské území vstoupily ruské jednotky a začala invaze, kterou moderní historie nepamatuje. Jaká je aktuální situace v zemi? A pomáhá Západ dostatečně?

Článek

Týden po cestě tří premiérů – Česka, Polska a Slovinska – na jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenskym do Kyjeva bude Západ řešit otázku Ukrajiny na summitu NATO v Bruselu. Kromě pomoci válkou zasažené zemi a zpřísnění sankcí proti Rusku se má debatovat nad tím, jestli má Aliance vyslat na Ukrajinu mírovou misi. Alespoň s takovým návrhem do Bruselu pojede předseda polské vlády Mateusz Morawiecki.

Pomocí Ukrajině i jejím obyvatelům, kteří ze země uprchli do tuzemska, se zabývá i česká vláda. Ve středu má rozhodovat například o výši solidárního příspěvku pro lidi, kteří u sebe doma či ve svých volných bytech ubytovávají uprchlíky. Dosáhnout by mohl až 12 tisíc korun.

Jak nejlépe pomoci těm, kteří do Česka přichází kvůli válce? A kde je kromě akutní pomoci třeba hledat dlouhodobější řešení? A vnímá Ukrajina postup Západu jako dostatečně silný?

Na to jsme se ptali velvyslance Ukrajiny v Česku Jevhena Perebyjnise živě na webu Seznam Zprávy.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Může Rusko tuto válku vyhrát?

Ne. Ukrajinský národ nechce být Ruskem. Putin a ruská armáda bude cítit odpor u každého domu. Nikdy Ukrajinu neudrží, to by musel zabít všechny Ukrajince.

5:00 Jak se Ukrajina cítí v pozici země, která žádá o pomoc?

Pomoc přichází, dostáváme zbraně, za to jsme vděční. Na druhé straně bychom uvítali jakoukoliv vojenskou pomoc, třeba zřízení bezletové zóny.

6:00 Kdyby Putin vyhrál, bude postupovat dál?

Samozřejmě. Není pochyb, že by Putin šel dál. Otázkou je, zda by cílem byla střední Evropa nebo pobaltské země.

8:00 Polsko chce na summitu prosadit mírovou misi na Ukrajině. Co by mělo být jejím cílem?

Ideální by byla bezletová zóna, kterou by zřídily země NATO i mimo NATO. Pomocí technických prostředků a letadel by se zastavil veškerý letecký provoz nad Ukrajinou, aby Rusko nemohlo bombardovat

10:00 Jakou větu by si teď Ukrajina přála od Západu slyšet nejvíc?

Někteří Ukrajinci mají pocit, že některé země na Západě si umějí představit, že Putin dobyde Ukrajinu.

13:00 Berete Putinovy hrozby použití jádra vážně? Nebo jen zastrašuje?

Nevidíme Putinovi do hlavy. Musíme si ale uvědomit, že když se teď necháme zastrašit, tak nám bude vyhrožovat i poté, co získá Ukrajinu. Jsem přesvědčen, že to bude dělat dál.

14:00 Obáváte se, že bude třetí světová válka?

V určitém smyslu třetí světová válka už je. Není to jen Ukrajina, na koho zaútočil Putin. Putin zaútočil na celý civilizovaný svět, na Evropskou unii i Českou republiku. Vede tu válku jinými prostředky, je to třeba dezinformační válka, kybernetické útoky, energetická válka, a tak dále.

16:00 Jaké zprávy máte z obléhaného Mariupolu?

Z Mariupolu je těžké získat nějaké oficiální zprávy. Tam se teď tvrdě bojuje, to město v podstatě skoro zmizelo.

18:00 Jaké budou příští dva týdny?

Jsme v situaci, kdy ruské armádě dochází zásoby, munice, potraviny, motivace vojáků. Jsme přesvědčeni, že máme možnost získat zpět některá území a města okupovaná ruskou armádou.

20:00 O čem premiéři tří zemí s prezidentem Zelenským jednali?

Premiéři měli možnost s naším prezidentem prodiskutovat poskytnutí zbraní, zřízení či humanitárních koridorů, ale i otázky poválečného uspořádání Ukrajiny, pomoci s obnovou po vítězství Ukrajiny.

22:00 Měla by se Evropa odstřihnout od ruské ropy a plynu?

Náš postoj je jasný, my bychom to uvítali. Myslíme si, že celý civilizovaný svět by měl úplně izolovat Rusko, včetně obchodního hlediska.

26:00 Nebojíte se, že dražší ropa a plyn sníží podporu Čechů vůči Ukrajině?

Doufáme, že ne, a jsme přesvědčeni, že to nebude trvat dlouho. Jsou možnosti, jak může svět existovat bez ruského plynu a ropy. Chce to čas, několik měsíců, možná rok, ale je možné se přeorientovat. Bez Ruska můžeme žít.

32:00 V čem je Ukrajina ochotná ustoupit?

Nebudu mluvit o konkrétních věcech. Jednání probíhají a já nejsem tím, kdo to může zveřejnit. Jsme připraveni na kompromisy, ale máme červené linie, což je nezávislost a územní celistvost.

33:00 Je Ukrajina ochotná vzdát se členství v NATO?

Nemusíme se vzdávat členství v NATO, protože nejsme členy a NATO není připraveno nás přijmout. Existuje možná desítka zemí, která je kategoricky proti. Otázka členství v NATO bohužel není na stole, takže není o čem jednat.

36:00 Tušíte, kolik Ukrajinců bude chtít v Česku zůstat?

To opravdu nevím. Souhlasím s tím, že dlouhodobě je ČR cílovou zemí pro Ukrajince, protože tady mají kulturní kontakty a jazykovou příbuznost. Ale samozřejmě to bude záležet na tom, jaké tady budou kapacity. Když tady nebudou mít možnost se ubytovat, tak asi budou hledat možnosti v dalších zemích.

39:00 Měly by ukrajinské děti chodit do českých škol, nebo by se měly učit v ukrajinštině?

My bychom preferovali, aby Ukrajinci mohli pokračovat v rodném jazyce a podle programu, na který jsou zvyklí v ukrajinských školách. Ale chápeme, že to není možné. Asi by to měl být nějaký kombinovaný program, že by děti chodily do českých tříd, ale třeba o víkendu by měly možnost učit se podle ukrajinského programu.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Reklama

Doporučované