Hlavní obsah

Důchody zvýšíme asi o tisícovku. Ale nedostane ji každý, vysvětlil Jurečka

Hostem Výzvy byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko plánuje od čtvrtka velké rozvolnění, občané se už obejdou bez covid pasů a za týden již také bez testování. Je to správná cesta, jak ven z pandemie?

Článek

Nová pravidla, která ruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle Ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Vláda o nich plánuje ještě ve středu jednat, podle mnohých odborníků jde ale o risk se zdravím občanů. A to zvláště v době, kdy roste počet nakažených mezi rizikovými skupinami i počet hospitalizací. Kabinet Petra Fialy se ale odvolává na postupný návrat k normálu.

A jako o pomyslném návratu k normálu se mluví také o snížení výdajů státního rozpočtu, na kterém nová vláda pracuje od začátku roku. Zatímco Fialův kabinet slibuje snížení o desítky miliard, země hospodaří v rozpočtovém provizoriu a zatím není zcela jasné, kde všude se bude škrtat. Koho se nejvíce dotkne šetření státu? A mají se bát ti nejzranitelnější? Nemůže jim ublížit i rychlé rozvolňování a tedy i riziko rychlejšího šíření nákazy ve společnosti?

Na to jsme se ptali ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) živě na webu Seznam Zprávy.

Kromě náhrad, jako je ošetřovné pro rodiny zasažené koronavirem, musí Jurečkovo ministerstvo řešit i další palčivé otázky – co s těmi, kteří nebudou mít na bydlení kvůli drahým energiím, nebo i jak do budoucna zajistit spravedlivé důchody. Má v tom už ministr jasno?

Sledujte rozhovor v úvodním videu na Seznam Zprávách.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:00 Není rozvolňování příliš rychlé? Datový analytik Jan Kulveit například říká, že ještě nejsme za bodem kulminace varianty omikron.

Já si pamatuji spoustu odborníků, kteří nám říkali, že pokud neuděláme tvrdý lockdown přes Vánoce, tak to dopadne špatně, a ani tyto prognózy se nenaplnily. Respektuji, že tady jsou různé názory ve veřejném prostoru, ale rozhodnutí ministra Válka se opírá o většinovou shodu odborných týmů. Jenom připomínám, že to jsou postupné kroky.

4:00 Co tedy zůstane, respirátory?

Ano. Běží nám testování, běží nám karantény a izolace. Běží nám respirátory a zůstávají omezení pro velké akce. Je tady relativně hodně omezení, která zůstávají v platnosti, a postupně je budeme vypínat.

4:30 Přibývá počet lidí v nemocnicích. Je vláda připravená spustit krizové plány?

Jsme samozřejmě připravení, když se situace změní, dělat opatření, která by znamenala omezení a zajistila větší ochranu zdraví obyvatel. Proto chceme tento týden dokončit legislativní proces pandemického zákona, který reaguje na nález Nejvyššího správního soudu, jenž opatření posoudil, a když to řeknu lidově, shodil.

I když jdeme cestou postupného útlumu opatření, tak říkáme, že je dobré pandemický zákon mít. Nejsme v situaci, kdy jsme covid porazili, jsme v situaci, kdy se s ním učíme žít.

6:00 Nevychází vláda vstříc lidem, kteří demonstrují a jsou hlasití?

Přiznám se, že v tom rozhodování to, co se odehrávalo minulý týden, fakt nehrálo roli.

8:00 To, že dnes můžeme jít procesem postupného rozvolňování, je z mého pohledu vítězství zodpovědných lidí a lidí, kteří pracují ve zdravotnictví. Díky nim jsme tu situaci zvládli. A samozřejmě je to i dílem lidí, kteří pracují na Chytré karanténě.

9:00 Neustupuje vláda od covidových opatření, aby nemusela dávat peníze na testy?

Z čísel vidíme, že vrchol epidemie varianty omikron je za námi a jdeme s čísly dolů. Jde o to, že chceme směrovat k normálnímu fungování. Není motivací ušetřit, ale abychom mohli všichni žít normální životy.

10:35 Úspory v tom nehraji roli?

Žádný z nás politiků není takový nelida. Hlavní roli hraje to, jaká je pandemická situace, druhou roli hraje to, abychom se všichni mohli vrátit do normálního života, a třetí role je to, že to budeme muset všichni splatit.

13:00 Neodrazí se šetření na chodu služeb směrem k veřejnosti? Například na IT odbornících?

V personálních oblastech IT vím, že škrtat nemohu, tam naopak vím, že potřebují posílit. Ale samozřejmě počítám i s postupnou úsporou lidských zdrojů. Na resortu je 1400 neobsazených míst, některá logicky škrtnu.

15:00 Počítáme s mimořádnou valorizací důchodů. Ta v červnu proběhne, máme na to v rozpočtu alokováno 21 miliard korun.

16:00 Stejná odměna pro pracovníky v sociálních službách? Dorovná se to?

Jsou tam rozdíly. Já jako ministr neumím udělat to, abych jim nařídil, že tato pečovatelka bude mít takovou částku. Ale dávám finanční prostředky, aby to mohli upravit a promítnout do mezd lidí.

18:30 Kolik by mohl dostat přidáno průměrný penzista?

Ta částka může být v průměru 1000 korun.

Více nedostanou? Například nějakou jednorázovou dotaci?

Valorizace je něco, co velmi dobře zohledňuje růst inflace. Jestli bychom měli přidávat ještě něco nad to, tak to upřímně říkám, že teď nevidím prostor.

21:00 Nesáhla by vláda k znovuzavedení superhrubé mzdy? Profitují z toho nejvíce nejbohatší, chudší z toho nemají skoro nic?

Nejsem z návrhu, který přinesl Andrej Babiš, nadšený. Ale respektuji koaliční dohodu. Když zazní zrušení superhrubé mzdy, tak je také třeba říct, že bylo zvýšení slevy na poplatníka. Celkově šlo o 30 miliard korun, které v těchto dvou letech zůstaly u pracujících lidí, a to je krok, který velmi pomáhá i nízkopříjmovým obyvatelům.

25:00 Je pro nás velmi důležité zatraktivnit částečné úvazky. To je cesta, jak dát šanci rodičům, maminkám i seniorům.

A jak je chcete zatraktivnit?

Snížíme část odvodů. Protože odvody jsou jako z celého úvazku.

33:30 Jakou rychlost má mít dlaň dospělého muže, aby byl pohlavek výchovný?

Milující.

Milující pohlavek?

Jako rodič, když s dítětem řeším situaci kolem jeho výchovy, protože chci, aby z něj vyrostl dobrý člověk. Někdy v životě je mezní situace, kdy je pohlavek rychlejší a účinnější vymezení mantinelů. Něco, co v naší výchově přineslo ten správný efekt. Ale neschvaluji, že to má být běžné.

Kdo určí tu hranici?

Já nechci, aby za takový moment byl rodič kriminalizován. Ale nevedu polemiku o tom, že je potřeba rozvíjet osvětu.

37:30 Ministr spravedlnost požádal o odklad Istanbulské úmluvy. To jste si vymínili v KDU-ČSL?

Upřímně jsme o tom debatu nevedli. S panem Blažkem jsem o tom nemluvil. Naše pozice je v tom konstantní dlouhodobě. Jako ministr jsem to nepodpořil ani ve vládě Bohuslava Sobotky. Nevidím důvod přijímat tuto úmluvu.

Reklama

Doporučované