Hlavní obsah

Rozjel falešné očkování a pomohl najít bin Ládina. Teď je lékař ve vězení a hrozí mu smrt

Lékař Shakil Afridi je už přes sedm let ve vězení, v Americe je přitom za hrdinu.

 

Reklama

V roce 2011 pomáhal Američanům lokalizovat Usámu bin Ládina, teď tráví roky izolován v pákistánském vězení. Lékař Shakil Afridi nebyl nikdy formálně obviněn, přesto mu hrozí smrt.

Článek

Při akci ve městě Abbottábád pomáhal americkým speciálním jednotkám zjistit, kde se nachází tehdejší nejhledanější terorista na světě - Usáma bin Ládin. Teď tráví roky ve vězení, protože organizace v čele s Tálibánem chtějí jeho smrt.

Případ doktora Shakila Afridiho je metaforou pro neustále se zhoršující vztahy mezi Spojenými státy americkými a Pákistánem. Ironií se zdá být to, že pákistánská vláda Afridiho v souvislosti s případem Usámy bin Ládina nikdy formálně neobvinila. Podle odborníků z pákistánského nezávislého institutu mírových studií je Afridi zadržován i proto, aby mohl posloužit jako případný vyjednávací článek mezi Pákistánem a Spojenými státy.

Lékař stál v roce 2011 za falešnou vakcinací dětí v oblasti, kde se měl bin Ládin vyskytovat. USA měly totiž jen teorii, kde se terorista nachází. Tehdejší člen organizace Save the Children Shakil Afridi proto sbíral vzorky DNA od dětí pod záminkou očkování, aby je mohla využít CIA.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se po dopadení bin Ládina rozzlobila, že CIA porušila mezinárodní právo. Díky falešnému očkování poté chyběly vakcíny pro 35 tisíc pákistánských dětí, které je skutečně potřebovaly. V USA je Afridi stále hrdinou.

Reklama

Doporučované