Hlavní obsah

Rozjezd chytré karantény není jednoduchý, uznal Hamáček

Foto: ČTK

Projekt Chytré karantény od začátku týdne testují na jižní Moravě. Ilustrační snímek

Reklama

Unikátní projekt má zabránit dalšímu šíření koronaviru v Česku. V krajích zatím chybí více odběrových testovacích sad.

Článek

Už pět dní běží v pilotním režimu projekt Chytré karantény. Jedinečný systém, který má Česko posunout dál v boji s koronavirem, testuje jižní Morava. Hygienici a členové armády chtějí co nejrychleji vyhledat nakažené i jejich kontakty. Po souhlasu pacienta k tomu využijí data z mobilu či platebních karet. Pět dní dozadu přesně zrekapitulují, kde se nakažený pohyboval a s kým se potkal.

„Projekt jsem dnes probíral s hejtmany. Všichni táhnou za jeden provaz a snaží se systém rozběhnout, jakkoli to není úplně jednoduché. Žádný podobný projekt se v historii republiky nejspíš nerozbíhal,“ uvedl šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na páteční tiskové konferenci po debatě s hejtmany a hygieniky.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už se nechal slyšet, že projekt by se na sklonku příštího týdne měl rozšířit na Prahu a severní Moravu. „Nadále platí, že v prvním týdnu po Velikonocích by se měl projekt dostat i do zbytku republiky,“ uvedl Prymula ve vysílání Českém rozhlasu Radiožurnálu.

Aby se inteligentní karanténa osvědčila a z jižní Moravy dále šířila do celé republiky, žádá si rychlé testování a také hodně personálu. Hejtmani si v uplynulých dnech stěžovali na nedostatek odběrových sad, které jsou v projektu klíčové. „Zvyšujeme jejich objednávky. O víkendu s pomocí policejních vrtulníků rozvezeme do krajů 50 tisíc sad. To by mělo na nějakou dobu stačit,“ reagoval Hamáček.

Podle něj jsou zásoby zajištěné. „Několik desítek možná stovek tisíc máme objednaných. Současně běží snahy zajistit výrobu přímo v Česku. Nicméně to zatím nejde, jak bychom si představovali. Naráží to především na nedostatek chemikálií, které jsou potřeba,“ uznal premiér.

Hygienici a vojenští lékaři budou mít v chytré karanténě za úkol vytipovat a otestovat všechny kontakty nakaženého do tří dnů. „Nyní je za den průměrné reprodukční číslo šíření viru 0,4 (jeden pacient tedy v průměru nakazí 0,4 dalšího člověka - pozn. red.), za tři dny to dělá 1,2. Právě tomu se musíme blížit a v této době testovat,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Roman Prymula, který má projekt na starosti.

Do inteligentní karantény se proto zapojují také členové armády. „Krajská hygienická stanice nyní spolupracuje s dvaceti členy, z nichž polovina jsou výjezdové týmy a polovina působí na pracovišti krajské hygieny jako proškolení operátoři call centra. Začaly první zkušební hovory s veřejností,“ sdělil šéf jihomoravské hygieny David Křivánek. Armáda avizovala, že postupně zapojí 300 lidí.

Ostré nasazení projektu podle něj začne příští týden. „Poté bude možné začít využívat takzvané mapové podklady. Ty budou vznikat na základě souhlasu jednotlivých detekovaných pacientů, že může systém využívat informace jejich operátora a banky,“ dodal hygienik.

Na veřejnosti také zazněly obavy, aby ze systému neunikala citlivá data pacientů. „Policie se intenzivně věnuje protiprávnímu jednání za doby nouzového stavu a dokonce sama aktivně vyhledává na sociálních sítích potenciální problémy. Velmi důrazně budeme dbát na to, abychom osobní údaje ochránili,“ sdělil policejní prezident Jan Švejdar.

Podle něj policisté spolupracují s technologickými firmami. „Je v zájmu všech, abychom data uchránili,“ uvedl policejní prezident. Nicméně nespecifikoval, zda k tomu speciálně vyčlení nějaký tým.

Jak už vláda i krizový štáb avizovaly, od projektu si hodně slibují. Pokud bude fungovat, po Velikonocích se rozšíří do celé republiky. „Je to klíčový předpoklad k tomu, abychom nemuseli nasazovat plošná opatření, jako dřív třeba v Litovli na Olomoucku,“ doplnil Hamáček.

Reklama

Doporučované