Hlavní obsah

Rozjezd Škody Kvasiny a podniků v tamní zóně bude záviset na Polácích

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Opětovné rozjetí výroby na plný výkon v závodě Škody Auto v Kvasinách a v podnicích v zóně Solnice - Kvasiny bude záviset i na otevření hranic pro denně dojíždějící pracovníky z Polska.

Článek

Před koronavirovou krizí většina Poláků dojížděla do Škodovky, řekl starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov). Výroba ve Škodě Auto se má opět rozjet ranní směnou v pondělí 27. dubna. Zastavena byla kvůli epidemii koronaviru od večera 18. března.

Starosta upozornil, že hranice jsou stále zavřené a je otázkou, zda Poláci v pondělí nastoupí. Současný režim je takový, že Poláci - pendleři by měli nejprve v Česku strávit 14 dní v karanténě a pak by teprve mohli nastoupit na čtrnáctidenní turnus do práce. „Poláků sem přijíždělo 3500. Pokud se v pondělí soustava fabrik v průmyslové zóně rozjede, rozhodně z logiky věci nemůže jet na plný plyn,“ řekl starosta.

„V závodě v Kvasinách je opětovný náběh výroby spojen také s návratem asi 2500 polských zaměstnanců, který bude odvislý od aktuálních nařízení vlád obou států,“ potvrdila mluvčí závodu Martina Gillichová. Celkem má závod zhruba 9000 pracovníků.

Spuštění výroby podle ní doprovodí desítky hygienických opatření. „Mimo jiné všem našim zaměstnancům poskytneme roušky nebo respirátory, k dispozici budou volně přístupné dávkovače s dezinfekcí. Při vstupu do areálu firmy budou zaměstnanci podrobeni namátkové kontrole teploty,“ řekla mluvčí.

Přerušení výroby v závodě Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku v uplynulých pěti týdnech významně v regionu zklidnilo dopravu. Problémy se zahraničními dělníky, kteří neodjeli domů a zůstali na ubytovnách, nebyly. V zóně Solnice-Kvasiny pracuje přes 4000 cizinců, přičemž řada firem v zóně je produkcí navázána na Škodu Auto.

Starosta Jan Skořepa odhadl, že na ubytovnách mohlo zůstat 100 až 200 cizinců. „Vybavili jsme je rouškami. Žádné excesy se dosud nekonaly,“ řekl s tím, že na ochranné prostředky dala Škoda Auto městu statisíce korun. Na obnovenou výrobu v zóně je město Rychnov připraveno zareagovat opětovným otevřením mateřských škol. Až na jednu školku, která slouží dětem policistů, hasičů či zdravotníků, jsou ostatní školky pro nezájem zavřené.

V závodě Škoda Auto ve Vrchlabí, který vyrábí převodovky a má 1000 zaměstnanců, problém s cizinci není, protože v závodě pracují hlavně lidé z Vrchlabí a širšího regionu. I tamní závod obnoví výrobu v pondělí ráno. „Pokud bude ze strany zaměstnanců Škodovky zájem dát děti do školek, tak je opět otevřeme. Městskou hromadnou dopravu jsme neomezili, takže bude v pondělí plně připravena i pro lidi ze Škody Auto,“ řekl ČTK starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON).

Reklama

Doporučované