Hlavní obsah

Rozjíždí se program Nová šichta. Horníkům z OKD má najít novou práci

Foto: Shutterstock.com

V Dole Darkov skončí těžba v únoru.

Reklama

Společnost OKD dnes naplno spustila program Nová šichta, který má pomoci lidem s hledáním nové práce. Kvůli útlumu těžby černého uhlí přijdou v Moravskoslezském kraji o zaměstnání tisíce lidí.

Článek

„Program se nejvíc osvědčil při útlumu Dolu Paskov v roce 2017, kdy se nám zaregistrovalo přes 330 lidí,“ uvedla Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD. „Všem jsme pomohli. Jedná se o individuální péči o každého zaměstnance podle jeho potřeb. V praxi to vypadá tak, že pomáháme například s přípravou na pracovní pohovor nebo sepsat životopis.“

Na konci srpna měla společnost OKD přibližně 5600 zaměstnanců, do konce roku by měl jejich počet klesnout na asi 5300. A na konci února firma ukončí těžbu v dolech Darkov a ČSA a propustí zhruba 2000 lidí. I s pracovníky dodavatelských firem v dolech nyní pracuje přes 7000 lidí.

Kontaktní místa programu Nová šichta fungují všude, kde se těží uhlí. Zaměstnanci OKD si mohou domluvit schůzku podle svých časových možností. „Velkou výhodu vidíme v tom, že v Nové šichtě pracují naší kmenoví zaměstnanci, jsou to naši personalisté, často se tedy s klienty znají a je to o důvěře a individuální pomoci,“ dodal výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

OKD navazuje spolupráci se zaměstnavateli v Moravskoslezském regionu, kteří hledají pracovníky. „Spolupráce s firmami je oboustranná, máme speciální aplikaci, firmy tam vkládají své nabídky pracovních pozic,“ doplnila Radka Naňáková, personální ředitelka OKD. „A z druhé strany je k dispozici databáze klientů Nové šichty, kdy my těm lidem vyplníme virtuální kartu s potřebnými údaji pro zaměstnavatele. A zaměstnavatel si podle těchto karet vybírá ideálního pracovníka. Veškerá komunikace probíhá přes konzultanty Nové šichty.“

Přihlásit se do programu Nová šichta může každý zaměstnanec OKD, který v budoucnu rozváže pracovní poměr, nebo i ten, jenž už v OKD nepracuje, maximálně však 6 měsíců zpětně. Od listopadu pak přímo v OKD bude také mobilní poradenské středisko Úřadu práce, kde zájemci například získají přehled o nabízených rekvalifikačních kurzech.

Cílem je podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové pomoct propouštěným zaměstnancům už v době, než jim skončí pracovní poměr, tak, aby do evidence úřadu vůbec nemuseli, nebo jen na nejnutnější dobu.

„Na základě znalosti struktury propouštěných zaměstnanců v první vlně vytipujeme vhodná pracovní místa pro konkrétní klienty. Zároveň zájemcům poskytneme aktuální přehled rekvalifikačních kurzů,“ podotkl ředitel krajské pobočky úřadu v Ostravě Petr Prokop.

Reklama

Doporučované